Політика

Комісія облради розглянула запит нардепа щодо створення на території Житомирської області Військового меморіального кладовища

27 September 2023, 16:51

У Житомирській обласній раді 26 вересня відбулось засідання постійної комісії з гуманітарних питань, на якому депутати розглянули депутатський запит народного депутата України Арсенія Пушкаренка щодо можливості створення на території Житомирської області Військового меморіального кладовища для вшанування пам’яті та поховання воїнів, загиблих на війні з російською федерацією.

Про це 27 вересня повідомила пресслужба облради.

«Участь у роботі комісії брали заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма, заступник начальника Житомирської ОВА Юрій Денисовець, представники виконавчого апарату обласної ради. Порушене у запиті питання регулюється Законом України «Про поховання та похоронну справу». Члени комісії прийняли рішення рекомендувати сільським, селищним, міським радам Житомирської області відвести сектори для почесних поховань, поховання померлих (загиблих) військовослужбовців (сектори військових поховань) на існуючих місцях поховань, відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про поховання та похоронну справу». Також комісія вирішила провести спільне засідання постійної комісії Житомирської обласної ради з гуманітарних питань та координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання Житомирської ОВА для обговорення рекомендацій місцевими громадами щодо збереження і вшанування пам’яті учасників, жертв і подій російсько-української війни», - йдеться у повідомленні.

Зауважимо, що депутатський запит Арсенія Пушкаренка був оголошений на засіданні Верховної ради 10 серпня 2023 року і наступного дня направлений в Житомирську ОВА, обласну раду та Житомирську міську раду.

Скриншот з сайту Верховної ради

Першою відповідала народному депутату обласна рада: 18 серпня в.о. голови облради Володимир Ширма запевнив, що питання розглянуть «на черговому засіданні постійної комісії Житомирської обласної ради з гуманітарних питань».

25 серпня Пушкаренку направили відповідь за підписом мера Житомира.

«На території Житомирської міської територіальної громади функціонує Смолянське військове кладовище, на якому для поховань військових передбачено площу земельної ділянки – 1000 кв.м. Комунальним підприємством «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» Житомирської міської ради забезпечене належне санітарно-технічне утримання території кладовища, виконуються роботи по впорядкуванню внутрішніх доріжок, ремонту огорожі кладовища, також здійснюється цілодобова охорона кладовища. Разом з тим у 2024 році планується облаштування двох секторів Корбутівського кладовища міста Житомира для військових поховань. Враховуючи вищевикладене повідомляємо, що Житомирська міська рада не заперечує щодо облаштування на території громади Національного військового меморіального кладовища, однак, Житомирська міська рада не є розпорядником земельних ділянок державної форми власності», - зазначалося у відповіді.

Житомирська обласна військова адміністрація відповіла нардепу 21 серпня (відповідь знайти не вдалося – ред.), а потім ще 4 вересня доповнила свою відповідь інформацією Житомирської міської ради

Як повідомляв Житомир.info, КП «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування населення» в квітні 2023 року закупило 95 гранітних надгробків у ТОВ «Архбуддизайн Сервіс» за 4 млн 180 тис. грн (по 44 тис. грн за штуку). На початку вересня з ТОВ «Архітектура Плюс Дизайн» КП уклало договір на закупівлю ще 126 надгробків за 6 млн 441 тис. 120 грн (по 51 тис. 120 грн за штуку).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада комісія кладовище нардеп військове кладовище Пушкаренко депутатський запит ОВА міськрада поховання 
Матеріали по темі