Новини компаній

Як обрати інструмент для хірурга

29 September 2023, 10:14

Медичні інструменти мають широку зону охоплення у клінічній сфері. Вони є головним «озброєнням» лікарів-хірургів. Наразі неможливо собі уявити, якби лікарі порались зі своєю роботою, не маючи під рукою відповідного інструменту. Звісно якісь функції вони б виконували, проте про повноцінну допомогу людині мова би не йшла.

Інструмент потрібен не лише для того, щоб проводити якісь маніпуляції з органами та тканинами людського організму. За допомогою деякого оснащення можна проводити лікування. Але, щоб придбати устаткування, варто розібратися в його видах та назвах.


Різновиди

Все що стосується хірургічного інвентарю можна поділити на дві загальні групи:

Слід зазначити, що детальний опис кожного знаряддя праці хірурга можна знайти в спеціалізованій літературі для лікарів. І якщо спеціальні інструменти – це вузька тема, до якої мають стосунок лише профільні лікарі, то на предметах загального призначення мусить знатися кожен хто одягай білий халат, незалежно від спеціалізації.

До інструменту загального призначення належать:

  • інвентар, який призначено для розділення тканин. Сюди входить окрема підгрупа у вигляді ріжучих виробів, які призначення для від’єднання сухожильної тканини. Загалом у цю категорію входять хірургічні ножиці, скальпелі, пили, кусачки та ножі;
  • інструмент для поєднання тканин. В даному випадку мова йде про голки, які теж є ріжучими та колючими, та голкотримачі;
  • допоміжні вироби. Мова йде про устаткування, яке допомагає зафіксувати, розширити та провести інші маніпуляції. До цієї категорії інструментів входять анатомічні та хірургічні пінцети, гачки всіх видів, зонди, затискачі та дзеркала;
  • кровоспинне устаткування. До списку таких виробів належать затискачі всіх типів, зокрема прибори Кохера, Холстеда та ін..

Важливо пам’ятати, що під час будь-яких маніпуляцій із застосуванням хірургічного інструменту варто стежити за його станом. Перед застосуванням всі прилади мають бути стерильними.

Особливості медичного інвентарю

Перш ніж переходити до купівлі медичних виробів, варто дізнатися, які вимоги перед ними висуваються. Мова йде про:

  • лікарський інструмент має бути максимально зручним;
  • виконувати різні функції;
  • устаткування має бут довговічним, щоб на весь час використання воно зберігало свої первинні властивості;
  • має повністю відповідати технічним вимогам безпеки.

Варто зазначити, що переважна більшість хірургічного інструменту виготовляється з нержавіючої сталі високого ґатунку. Цей матеріал є повністю безпечним для людського здоров’я.

В наш час асортимент хірургічних інструментів є дуже широким, він налічує тисячі найменувань. Кожен має власну функцію, тому перед операцією хірург визначає свій «арсенал». Якщо складати рейтинг найважливіших виробів, то скальпель в ньому б зайняв один з верхніх рядків. Без цього інструменту неможливо уявити жодного оперативного втручання. Він здатен розсікти будь-які м’які тканини в людському тілі. За допомогою нього можна робити надрізи жиру, кишківника, шкіри, м’язів то що. Але і серед скальпелів є багато моделей. Зараз виробники пропонують інноваційні моделі зі змінними лезами для одноразового використання.

Не менш важливим інструментом хірурга є ножиці. Їх вибирають коли треба зробити розсічення невеликих утворень, наприклад суд. Крім того за допомогою ножиць розрізають шовний матеріал. Саме тому варто звертати увагу на якість інструменту та слідкувати за його станом. Спеціалісти часто обирають ножиці Купера, які є дуже функціональними.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: медінструмент медичний інструмент 
Матеріали по темі