Події

Бердичівлянину, який минулого року побив чоловіка, вкрав його речі та авто, присудили 14 років з конфіскацією

2 October 2023, 17:11

Бердичівський міськрайонний суд проголосив вирок, яким визнав 20-річного бердичівлянина винним у завершеному замаху на вбивство з корисливих мотивів, розбої, учиненому в умовах воєнного стану, викраденні автомобіля та документів.

Про це 2 жовтня повідомляє пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

«Бердичівський міськрайонний суд проголосив вирок, яким визнав 20-річного бердичівлянина винним у завершеному замаху на вбивство з корисливих мотивів, розбої, учиненому в умовах воєнного стану, угоні автомобіля та викраденні документів (ч. 2 ст. 15 п. 6 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187, ч. З ст. 289, ч.ч. 1, 3 ст. 357 КК України). За сукупністю кримінальних правопорушень суд призначив остаточне покарання - 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна, що є приватною власністю обвинуваченого. Також суд частково задовільнив цивільний позов потерпілого: обвинувачений має сплатити понад 40 тис. грн матеріальної та 300 тис. грн моральної шкоди. Вирок може бути оскаржений в апеляційному суді. Обвинуваченому продовжено строк тримання під вартою до набрання вироку законної сили, але не довше ніж два місяці», – йдеться в повідомленні.

У ході судового розгляду суд встановив, що події відбувалися вночі 11-го травня 2022-го року у селі Семенівці. Обвинувачений, на той час 19-річний бердичівлянин М., перебуваючи у стані, викликаному вживанням наркотичних засобів, вирішив заволодіти чужим майном.

«Вийнявши шибку у вікні веранди, він проник до будинку, де застав господаря. Маючи умисел на вбивство, обвинувачений завдав йому численні удари по голові. Як розповів потерпілий, нападник бив його чавунною сковорідкою, сталевим ковшиком та коцюбою до тривалої втрати свідомості. Як встановила експертиза, потерпілому нанесені тяжкі тілесні ушкодження, небезпечні для життя. Запобігти смерті 60-річного чоловіка вдалося лише завдяки наданій медичній допомозі після того, як вранці його в будинку виявили сусіди. Скориставшись безпорадним станом господаря, обвинувачений забрав з будинку цінні речі, побутову техніку, ключі від автомобіля та готівкові кошти у сумі понад дві тисячі гривень. Також парубок заволодів документами на автомобіль потерпілого, його водійським посвідченням та банківськими картками. Повантаживши усе до автомобіля Citroen C4 Aircross, який належить потерпілому і на той момент був припаркований у дворі, обвинувачений поїхав з награбованим геть. Майном парубок розпорядився на власний розсуд.Обвинувачений своєї вини не визнав, відмовився надавати покази у суді, не виступав у дебатах і відмовився від останнього слова. Проте зібрані докази повністю доводять його вину в усіх інкримінованих проступках та особливо тяжких злочинах», - інформує суд.

Призначаючи вид та міру покарання, колегія у складі трьох суддів врахувала тяжкість скоєних кримінальних правопорушень, серед яких особливо тяжкі, а також особу обвинуваченого, який має молодий вік, раніше до будь-якої відповідальності не притягувався, проживає з матір′ю, яка має інвалідність. Пом′якшувальних обставин суд не виявив, а як таку, що обтяжує покарання, суд визнав скоєння злочинів у стані, викликаному вживанням наркотичних або одурманюючих засобів.

Нагадаємо, на початку вересня двоє раніше судимих чоловіків з Житомирської та Херсонської областей напали на 57-річну місцеву жительку у Вінниці: побили, відібрали у неї гроші й мобільний телефон, а потім втекли, покинувши зв’язаною.

Як повідомляв Житомир.info, уночі з 10 на 11 травня 2022 року до будинку жителя Семенівської громади через вікно проник невідомий, побив господаря та викрав його речі й автомобіль.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: побиття. суд травмування Семенівка грабіжник пограбування розбій поліція ст.187 ст.289 ст.357 ККУ 
Матеріали по темі