Влада

Громадянин Польщі отримав 1 млн грн штрафів за «гуманітарні» авто, які начебто замовляла міськрада Житомирської області для ТрО

3 October 2023, 16:18

Громадянин Польщі отримав штрафів на загальну суму 1 млн 160 тис. грн, бо за підробленими листами Андрушівської міської ради ввозив в Україну без оподаткування та сплати мита автомобілі, які начебто були гуманітарною допомогою для потреб територіальної оборони.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднені шість відповідних постанов про штрафи.

Зокрема, постанова Богунського районного суду м.Житомира щодо ввезення Mercedes-Benz.

«ОСОБА_2 визнати винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.1ст.483 Митного кодексу України та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів безпосереднього предмета порушення митних правил, що становить 110 000 (сто десять тисяч) гривень з конфіскацією транспортного засобу марки «MERCEDES», модель «BENZ», іноземний реєстраційний номер НОМЕР_2. Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави в особі ДСА України судовий збір у розмірі 536,80 грн», - йдеться в постанову суду, яка може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду протягом 10 днів з дня її винесення.

В матеріалах справи зазначається, що громадянин Польщі ввозив в Україні 12 червня 2022 року Mercedes-Benz 1997 року виготовлення, бувший у використанні, об’єм двигуна – 2299 куб.см, тип двигуна дизель, оформлений у якості гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану без оподаткування та застосовування заходів нетарифного регулювання і випущений на митну територію України. З метою з`ясування обставин ввезення даного транспортного засобу Житомирська митниця 3 квітня 2023 року направила запит у Львівську митницю з проханням надати копії документів, на підставі яких транспортний засіб ввезено в Україну в якості гуманітарної допомоги.

«Згідно поданої громадянином Польщі ОСОБА_3 до митного контролю та оформлення Декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою від 12.06.2022, відправником товару зазначено громадянина ОСОБА_3, отримувачем – Андрушівська міська рада (площа Шевченка, 1, м.Андрушівка, Бердичівський р-н, Житомирська обл.). Також до митного оформлення як підставу для переміщення було надано письмове звернення (довідку-перепустку) Андрушівської міської ради за № 05.21/2215 від 08.06.2022 про визнання автомобіля MERCEDES BENZ, реєстраційний номер НОМЕР_2 гуманітарною допомогою для потреб територіальної оборони», - йдеться у матеріалах суду.

На запит Житомирської митниці Андрушівська міська рада повідомила, що зазначений автомобіль не замовляла, не очікувала і не отримувала, а письмове звернення від 08.06.2022 є підробленим.

Скриншот з постанови суду

В інших постановах Богунського райсуду м.Житомира зазначається, що за підробленими листами Андрушівської міської ради громадянин Польщі також ввіз у 2022 році: 23 квітня – Mercedes-Benz Sprinter 1996 р.в. (штраф 150 тис. грн); 15 травня – Ford Transit 2007 р.в. (штраф 180 тис. грн); 19 червня – Opel Movano 2010 р.в. (штраф 350 тис. грн); 28 червня – Chevrolet Aveo 2004 р.в. (штраф 90 тис. грн);1 липня – Volkswagen Crafter 2007 р.в. (штраф 280 тис. грн).

На порталі Судова влада України є інформацію, що у всіх шести випадках до адміністративної відповідальності притягається одна й та сама особа – Хермак Артур Павел.

Як повідомляв Житомир.info, 18 серпня 2022 року в Житомирі заблокували масштабну схему продажу автомобілів, які ввозили в Україну під виглядом гуманітарної допомоги: злочинну схему, яка діяла з червня по серпень 2022 року, організував 54-річний мешканець Житомира, волонтер місцевого благодійного фонду. В лютому 2023 року правоохоронці викрили ще одного «благодійника» - бердичівлянина, 1979 р.н., який ввозив автомобілі під виглядом гуманітарної допомоги для захисників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: митниця суд штраф Польща гуманітарна допомога автомобіль Андрішувка 
Матеріали по темі