Влада

Уряд впорядкував розрахунок збитків за незаконний вилов риби

5 October 2023, 13:18

Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка затверджує розмір такси для обчислення розміру шкоди, завданої незаконним виловом риби.

Про це 2 жовтня повідомила пресслужба державного агенства меліорації та рибного господарства України.

«Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 29.09.2023 № 1042 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, завданої порушенням законодавства про рибне господарство внаслідок незаконного добування (вилову), знищення або пошкодження водних біоресурсів, а також незаконного знищення чи погіршення середовища існування водних біоресурсів». Існування до сьогодні двох різних підходів для розрахунку збитків, заподіяних рибному господарству за порушення правил рибальства, призводило до дискримінації порушників. А саме поділ їх на підприємців та фізичних осіб, яким нараховувались різні суми збитків за одні і ті ж порушення правил рибальства», - йдеться у повідомленні.

Водночас при розрахунку таких збитків для підприємців були й інші суттєві недоліки. Методика розрахунку збитків містила складні формули з багатьма складовими, які не враховували розмір шкоди, заподіяний водним мешканцям. Також існували корупційні ризики при розрахунку збитків, адже була можливість маніпулювання з цінами на водні біоресурси для конкретного регіону на момент проведення розрахунків тощо.

Нова постанова затверджує єдині такси, як для підприємців, так і фізичних осіб, для обчислення розміру шкоди, яка завдана водним мешканцям при порушенні рибоохоронного законодавства.

Зі свого боку держава отримає компенсаційні кошти на витрати для відтворення водних біоресурсів у вигляді відповідного збільшення надходжень до бюджету.

Розмір такси для обчислення розміру шкоди, завданої порушенням законодавства про рибне господарство, можна подивитись у додатку до постанови Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, 29 червня пресслужба Житомирської обласної прокуратури повідомила про те, що у Житомирі викрили держінспектора, який за «винагороду» дозволяв рибалити у річці Тетерів забороненими засобами.

Як повідомляв Житомир.info, 26 червня 2023 року в Житомирському рибоохоронному патрулі розповіли, який вилов риби дозволений та про контроль походження риби на ринках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: риба риболовля рибалка закон постанова такса штраф вилов рибоохоронний патруль 
Матеріали по темі