Події

Чоловіка, який в серпні минулого року нівечив дерева у Житомирі, визнали неосудним через психічний розлад

6 October 2023, 16:34

Чоловіка, який минулого року в Житомирі робив зарубки на деревах, визнали винним у хуліганстві та умисному пошкодженні майна, але неосудним через психічний розлад, і призначили примусове лікування.

Відповідна ухвала Корольовський районний суд м.Житомира від 20 вересня 2023 року оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Визнати винуватим у вчиненні суспільно небезпечних діянь, передбачених ч. 1 ст. 296 (Хуліганство), ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна) КК України та застосувати відносно нього примусові заходи медичного характеру у виді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги зі звичайним наглядом, шляхом направлення до комунального некомерційного підприємства «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради», - йдеться в ухвалі суду.

Крім того, суд залишив без задоволення цивільний позов КП «Зеленбуд» Житомирської міської ради про стягнення матеріальної шкоди у сумі 14 тис. 901,09 коп. за пошкоджені дерева «оскільки відповідач заподіяв вказану шкоду у стані неосудності».

В ухвалі описується десять епізодів пошкодження дерев, які вчинив житомирян 1990 р. н. з хронічним психічним розладом у вигляді шизофренії, параноїдної форми, безперервного типу перебігу, що позбавляє його здатності усвідомлювати свої дії та керувати ними:

21.08.2022 року ОСОБА_5 перебував поблизу будинку № 85 по вул. Велика Бердичівська в м. Житомирі, де грубо порушуючи громадський порядок, з особливою зухвалістю, яка виразилась у пошкодженні майна, утримуючи в руках сокиру підійшов до дерев, які насаджені поблизу вище вказаного будинку розпочав наносити удари по деревам, здійснивши їх пошкодження у кількості 6 шт.;

22.08.2022 року ОСОБА_5 перебував поблизу будинку № 9 по вул. Селецькій в м. Житомирі, де грубо порушуючи громадський порядок, з особливою зухвалістю, яка виразилась у пошкодженні майна, утримуючи в руках сокиру підійшов до дерев, які насаджені поряд із вище зазначеним будинком та розпочав наносити удари по деревам, здійснивши їх пошкодження у кількості 50 шт.;

23.08.2022 року ОСОБА_5 перебував поблизу будинку № 1 по вул. Новий Бульвар в м. Житомирі, де грубо порушуючи громадський порядок, з особливою зухвалістю, яка виразилась у пошкодженні майна, утримуючи в руках сокиру підійшов до дерев, які насаджені поблизу вище вказаного будинку розпочав наносити удари по деревам, здійснивши їх пошкодження у кількості 3 шт.

25.08.2022 року ОСОБА_5 перебував поблизу будинку №34 по вул. Старий Бульвар в м. Житомирі, де грубо порушуючи громадський порядок, з особливою зухвалістю, яка виразилась у пошкодженні майна, утримуючи в руках сокиру підійшов до дерев, які насаджені поблизу вище вказаного будинку розпочав наносити удари по деревам, здійснивши їх пошкодження у кількості 2 шт.;

27.08.2022 року ОСОБА_5 перебував у сквері по вул. Бориса Лятошинського, 15 в м. Житомирі, де грубо порушуючи громадський порядок, з особливою зухвалістю, яка виразилась у пошкодженні майна, утримуючи в руках сокиру, розпочав наносити удари по деревам, які насаджені у вказаному вище сквері, здійснивши їх пошкодження у кількості 19 шт.;

28.08.2022 року ОСОБА_5 перебував поблизу будинку № 2 по вул. Новий Бульвар в м. Житомирі, де грубо порушуючи громадський порядок, з особливою зухвалістю, яка виразилась у пошкодженні майна, утримуючи в руках сокиру підійшов до дерев, які насаджені поблизу вище вказаного будинку наносити удари по деревам, здійснивши їх пошкодження у кількості 4 шт.;

29.08.2022 року ОСОБА_5 перебував поблизу будинку № 2 по майдану Путятинському в м. Житомирі, де грубо порушуючи громадський порядок, з особливою зухвалістю, яка виразилась у пошкодженні майна, утримуючи в руках сокиру підійшов до дерева, які насаджені поряд із вище вказаним будинком, та розпочав наносити удари по дереву, здійснивши його пошкодження;

30.08.2022 року ОСОБА_5 перебував поблизу будинку № 3 по вул. Новий Бульвар в м. Житомирі, де грубо порушуючи громадський порядок, з особливою зухвалістю, яка виразилась у пошкодженні майна, утримуючи в руках сокиру підійшов до дерев, які насаджені поблизу вище вказаного будинку розпочав наносити удари по деревам, здійснивши їх пошкодження у кількості 5 шт.;

31.08.2022 року ОСОБА_5 перебував поблизу будинків № 10, № 12, № 14 по вул. Небесної Сотні в м. Житомирі, де грубо порушуючи громадський порядок, з особливою зухвалістю, яка виразилась у пошкодженні майна, утримуючи в руках сокиру підійшов до дерев, які насаджені поряд із вказаними вище будинками та розпочав наносити удари по деревам, здійснивши їх пошкодження у кількості 19 шт.;

05.09.2022 року приблизно о 16 год. 20 хв. ОСОБА_5 перебував поблизу Управління Служби Безпеки України в Житомирській області, що по вул. Фещенка-Чопівського, 7, м. Житомир, де грубо порушуючи громадський порядок, з особливою зухвалістю, яка виразилась у пошкодженні майна, утримуючи в руках сокиру підійшов до дерев, які насаджені поряд із вище вказаним приміщенням, розпочав наносити удари по деревам, здійснивши їх пошкодження, під час чого ігнорував вимоги осіб, що знаходились поряд, припинити протиправні дії.

«В результаті вказаних суспільно небезпечних дій ОСОБА_5 пошкодив 96 дерев, чим заподіяв майнової шкоди КП «Зеленбуд» на загальну суму 14 905 гривень 09 копійок», - йдеться в ухвалі.

Скриншот з ухвали суду

Крім того, чоловік 15.04.2023 близько 12.35 год., маючи намір на умисне пошкодження чужого майна шляхом підпалу, прибув на територію храму УПЦ парафії преподобних отців Києвопечерських, який знаходиться біля міської лікарні №1 на вул.Велика Бердичівська, де, реалізовуючи свій злочинний умисел, скориставшись відсутністю власника та сторонніх осіб, перелізши через паркан, підійшов до господарської споруди та підпалив сіно, яке там зберігалося, в результаті чого відбулось займання сіна та інших побутових предметів.

«Особа, відносно якого вирішується питання про застосування до нього примусових заходів медичного характеру в судовому засіданні свою винуватість у вчиненні даних суспільно-небезпечних діянь визнав та показав наступне. Він заходив до СБУ з сокирою, тому що він знімав свій фільм. Він просто зайшов в СБУ, нікого не чіпав і не хотів нікому заподіяти шкоду. Спалив сіно він теж, тому що його клянуть відьми і тому він так зробив. У нього на тілі бувають шрами і щоб їх не було, йому потрібно було спалити. Дерева він не рубав, а лікував їх», - йдеться в ухвалі суду.

Скриншот з ухвали суду

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці серпня 2022 року в Житомирі почали виявляти навмисне пошкоджені дерева: так, 26 серпня зарубки на деревах помітили в міському парку, а 28 серпня ідентичні пошкодження працівники КП «Зеленбуд» виявили по вулиці Небесної Сотні та в сквері на Лятошинського, де дії вандала зафіксували камери відеоспостереження. 30 серпня у міській раді зібрали спільний брифінг за участю заступника міського голови Сергія Кондратюка, представників з інспекції благоустрою, управління екології, «Зеленбуду» та поліції, аби розібратися у ситуації: зазначалося, що зарубки на деревах виявлені у середмісті, сквері, парку та навіть на військовому кладовищі.

1 вересня цього ж року поліція інформувала, що правоохоронці встановили особу зловмисника, який нівечить дерева в Житомирі, залишаючи на них зарубки. А 6 вересня з’явилося повідомлення, що 32-річного житомирянина затримали: кримінальне провадження розпочате за ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) КК України, такі протиправні дії караються позбавленням волі на строк від 3 до 7 років, слідчими будуть призначені експертні дослідження, у тому числі й щодо психічного стану чоловіка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дерево вандал зарубка суд психічний розлад Зеленбуд підпал хуліганство 
Матеріали по темі