Влада

У Житомирській області за 128 млн грн вже відновили 63% пошкодженого росіянами житла, – Остапченко

8 October 2023, 12:26

У Житомирській області на відновлення житлового фонду з державного та місцевих бюджетів витрачено 128 млн грн.

Про хід відновлення пошкоджених об’єктів 8 жовтня на брифінгу в обласній військовій адміністрації розповіла перша заступниця начальника ОВА Наталія Остапченко.

«З початку повномасштабного вторгнення найбільших руйнувань в (ред. Житомирській) області серед об’єктів цивільної інфраструктури зазнав житловий фонд, а це майже 87%. У двадцяти територіальних громадах області різного ступеню руйнації зазнали 3380 приватних та 336 багатоквартирних житлових будинків. На сьогодні вже відновлено 63% пошкодженого житла. А саме відремонтовано 2198 приватних будинків та 155 багатоповерхових житлових будинків, з яких у 2023 році відновлено 815 приватних будинків і 61 багатоповерхових житлових будинків», - проінформувала Остапченко.

За інформацією заступниці начальника ОВА, на відновлення житлового фонду з держаного та місцевих бюджетів витрачено 128 млн грн. Зокрема, за рахунок бюджетних коштів у пошкоджених будинках замінено більше 8 тис. кв. м металопластикових вікон, проведено скління майже 4, 5 тис. кв. м вікон у дерев’яних рамах, відремонтовано майже 60 тис. кв. м покрівлі та 2,5 тис. кв. м фасадів.

Також на брифінгу назвали громади області, де найбільше відновлено будинків.

«За кошти усіх джерел фінансування найбільше відновлено будинків у Малинській громаді – 721 будинок, у Народицькій – 610, в Ушомирській – 159, в Овруцькій – 145, у Коростенській – 131 та в обласному центрі – 138 будинків», - перелічила Наталія Остапченко.

Заступниця начальника ОВА нагадала, що на сьогодні відновлення житлового фонду відбувається передусім через державну програму «єВідновлення», якою скористалися вже понад пів тисячі жителів області.

«З прийняттям Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій..», відновлення житлового фонду відбувається передусім через державну програму «єВідновлення». На сьогодні мешканцями області за допомогою цієї послуги подано 512 заяв, з яких прийнято 319 позитивних рішень. Власники 290 осель вже отримали кошти на проведення ремонтних робіт на загальну суму 26, 5 млн грн на свої карткові рахунки», - каже Наталія Остапченко.

Обласна військова адміністрація тримає на постійному контролі роботу комісій, утворених органами місцевого самоврядування для розгляду звернень громадян.

«Звертаюся до голів територіальних громад прискорити розгляд заяв від постраждалих та нагадую, що несвоєчасний розгляд комісіями поданих громадянами заяв тягне за собою адміністративну відповідальність голів цих громад та посадових осіб органів місцевого самоврядування, відповідальних за опрацювання заяв відповідно до Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування», та інших», - закликає перша заступниця начальника ОВА Наталія Остапченко.

Нагадаємо, 24 вересня на брифінгу про хід відновлення пошкоджених об’єктів перша заступниця начальника ОВА Наталія Остапченко розповідала, що в Житомирській області були відновлені 2600 об’єктів, пошкоджені внаслідок російського вторгнення. Зокрема, жителям області станом на кінець вересня погодили виплату компенсацій за 294 пошкоджені оселі.

Як повідомляв Житомир.info, відповідно до інформації ОВА від 2 вересня 2023 року, в Житомирській області було відновлено 2529 об’єктів, пошкоджених внаслідок російського вторгнення. Станом на вказану дату власники 227 пошкоджених осель отримали 21 мільйон гривень компенсації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: компенсація єВідновлення житло руйнація руйнування відбудова відновлення Остапченко комісія брифінг 
Матеріали по темі