Влада

Палац Терещенків у Житомирській області планують «законсервувати» для відновлення після війни, поки коштів немає

10 October 2023, 13:52

Палац Терещенків, який розташований в смт Червоне Бердичівського району, після закінчення війни планують відновити та зробити туристичним магнітом Житомирської області.

Про це 10 жовтня повідомив начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко під час онлайн-брифінгу, відповідаючи на запитання щодо ремонтних робіт у маєтку Грохольських-Терещенків у смт Червоному.

«На жаль, ми ще не розпочали. Дякую за таке запитання, воно надзвичайно важливе. Разом з тим, я хочу відзначити, що кошти не були передбачені, і ми зараз розробляємо, як ми можемо «законсервувати» об’єкт, тому що ніхто нічого не робив. Нам необхідно зберегти цю пам’ятку архітектури для того, щоб після закінчення війни ми могли почати відновлювати і зробити певним магнітом Житомирщини не тільки цей замок, а й дуже багато інших архітектурних пам’яток, які є на Житомирщині», - розповів Віталій Бунечко.

Нагадаємо, 30 серпня Господарський суд Житомирської області задовольнив позов Бердичівської окружної прокуратури Житомирської області і повернув у державну власність пам’ятку місцевого значення – будинок-садибу Терещенка в смт Червоне Житомирської області. До того право власності на архітектурну пам’ятку площею понад 4,4 тис. кв.м набула релігійна установа Житомирської єпархії УПЦ МП, без погодження Міністерства освіти у науки.

Довідка: палац Ґрохольських-Терещенків – об’єкт культурної спадщини, розташований у смт Червоне Бердичівського району. Палац побудований у неоготичному стилі 1851 року польським шляхтичем, графом Адольфом Норбертом Еразмом Ґрохольським. У 1863 році, після смерті графа, його дружина продала маєток меценату та цукрозаводчику Миколі Терещенку, який почав розбудовувати Червоне. Згодом у палаці Ґрохольських-Терещенків розташували авіаційну майстерню. У 1917 році, після Жовтневого перевороту, маєток був пограбований. У 20-х роках минулого століття у ньому був сирітський притулок. З 1948 року у приміщенні колишнього маєтку знаходилось фабрично-заводське училище, а з 1987 року – Червоненський філіал професійно-технічного училища. За розпорядженням Житомирської облдержадміністрації від 11.08.1997 будинок-садибу взято на облік та під охорону як пам’ятку архітектури місцевого значення. Згодом, після ліквідації філіалу училища, споруду передано місцевому ВАТ лише на баланс, а не у власність. З часом будівлю палацу Ґрохольських-Терещенків та частину прилеглої території відкрите акціонерне товариство, на балансі якого перебувала нерухомість, безплатно передало у користування, а згодом у приватну власність. Потім, поза волею держави, без погодження уповноваженого державного органу (Міністерства освіти та науки України) та органу культурної спадщини, право власності на архітектурну пам’ятку площею понад 4,4 тис. кв.м набула релігійна установа Житомирської єпархії УПЦ МП.

Як повідомляв Житомир.info, у серпні 2021 року Бердичівська окружна прокуратура звернулася до суду з позовними вимогами, зокрема, про повернення втраченої нерухомості державі. Усі судові рішення про відмову прокуратура поетапно оскаржувала, дійшовши до Верховного Суду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: палац Терещенків історична пам'ятка Бунечко брифінг смт Червоне палац Ґрохольських-Терещенків граф Ґрохольський 
Матеріали по темі