Політика

Комітет з питань здоров’я розглянув більш ніж 800 правок до законопроєкту про медичний канабіс і рекомендує ухвалити його «в цілому»

11 October 2023, 12:21

На засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування депутати розглянули до другого читання проєкт Закону № 7457 про регулювання обігу рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності.

Про це 10 жовтня повідомила пресслужба парламентського комітету.

«Наразі, в умовах агресії росії проти України, це питання є вкрай актуальним з огляду на збільшення кількості військових та цивільних, які переживають посттравматичний стресовий розлад, мають супутні тривожні розлади та страждають від хронічного болю. Крім того, ми маємо надати можливість доступу хворим на епілепсію, онкохворим та паліативним пацієнтам до нових клінічних рішень, які на сьогодні залишаються для них недоступними», - наголосив голова Комітету Михайло Радуцький.

Законопроєкт було розглянуто 9 жовтня на засіданні підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності Комітету. Голова цього підкомітету, народний депутат України Сергій Кузьміних повідомив, що усього до законопроєкту було подано 840 поправок від народних депутатів України, а в ході його доопрацювання було додано ще 38 поправок від Комітету.

В результаті їх опрацювання створено таку концепцію:

коноплі із вмістом ТГК 0,3% і вище – це медичні коноплі; все, що нижче 0,3% - це промислові коноплі, тимчасово на 3 роки цей рівень для промислових конопель становитиме до 0,2%;

ліки виготовляються лише з медичних конопель і в медичній практиці застосовуються виключно у формі лікарського засобу;

медичні коноплі, вирощені в Україні, або завезені підлягають реєстрації як АФІ з включенням до Державного реєстру лікарських засобів. Це включає проведення доклінічних досліджень, які за інформацією Міністерства охорони здоров’я можуть бути проведені за 30, максимум 90 днів;

фармвиробники на основі цих АФІ розробляють готові форми лікарських засобів, проводять клінічні випробування, реєструють ці препарати у порядку, встановленому Законом про лікарські засоби, після чого зможуть серійно їх виробляти.

«Розглянувши підготовлену Комітетом порівняльну таблицю до законопроєкту члени Комітету більшістю голосів підтримали врахування 126, врахування редакційно 57 і врахування частково – 16 поправок. Також проголосували за відхилення 679 поправок. Після чого Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію проєкту Закону у другому читанні і в цілому як Закон», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, на пленарному засіданні 13 липня 2023 року в першому читанні законопроєкт про легалізацію медичного канабісу підтримали 268 народних депутатів.

Як повідомляв Житомир.info, 13 липня 2021 року Верховна рада не підтримала в першому читанні законопроєкт №5596 про легалізацію медичного канабісу в лікувальних та дослідницьких цілях: «за» проголосували 184 депутати з 226 необхідних, документ повернули авторам на доопрацювання. Лікар-анестезіолог Житомирського обласного онкологічного диспансеру Ігор Радчук назвав таке голосування «горем», бо лише на обліку в обласному онкодиспансері перебуває 30 тисяч онкохворих, з них 10 тисяч з 3-4 стадією, і кожного дня в онкодиспансері у кабінет протибольової терапії звертається до 10 пацієнтів з сильними болями.

Наприкінці січня 2023 року голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький розповідав, що в лютому законопроєкт про легалізацію медичного канабісу планують виносити на розгляд в першому читанні, однак проблемою є те, що загалом люди навіть не розуміють суті законопроєкту про медичний канабіс, не хочуть думати про хворих, яким вкрай необхідні такі препарати для ефективного лікування.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: канабіс Верховна рада конопля законопроєкт комітет Радуцький  
Матеріали по темі