Економіка

Голова парламентського комітету прогнозує зростання цін на овочі та фрукти і суттєве здорожчання яєць

12 October 2023, 10:21

Овочі, фрукти та молочна продукція – ця низка товарів найближчим часом може зрости у вартості.

Про це повідомив голова Комітету Верховної ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду – інформує 12 жовтня 2023 року пресслужба парламенту.

«Традиційно восени починає зростати ціна овочів та фруктів, адже під час холодів їх потрібно зберігати у спеціалізованих сховищах. Це призводить до зростання собівартості виробництва та зменшення пропозиції, тому що господарства, що не мають таких сховищ, намагаються до початку холодів реалізувати свою продукцію, а господарства, в яких є склади, намагаються «розтягнути» реалізацію до початку літа, коли ціна буде вищою», – відзначив Олександр Гайду.

Тож ціна овочів та фруктів поступово буде підвищуватися на 5-10% щомісяця. Вартість молочної продукції також зросте, однак не критично – на 3-5%. Також взимку варто знов очікувати суттєвого збільшення ціни на яйця.

«Рекордсменом зі зростання цін цього року знову будуть курячі яйця. Велика частка яєць в Україні виробляється саме в невеликих господарствах. Зараз ми знаходимося в точці, коли зменшується пропозиція від домогосподарств і ціна починає підійматися вгору. Тому велика вірогідність того, що до новорічних свят ціни сягнуть показника минулого року, коли яйця на полицях коштували близько 75 грн за десяток», – зауважив Олександр Гайду.

Голова Комітету додав, що, попри прогнозоване зростання цін, все ж таки вартість більшості продуктів восени 2023 року дешевше, ніж торік. Зокрема, гречка подешевшала більш ніж у 2 рази. До речі, цьогорічний врожай гречки є рекордним, тож це теж сприятиме зниженню ціни на крупу.

Нагадаємо, в Житомирській області у серпні цього року овочі подешевшали на 33%, а цитрусові подорожчали на 12%.

Як повідомляв Житомир.info, Антимонопольний комітет України в жовтні минулого року розпочав дослідження причин збільшення цін на яйця у вересні-жовтні 2022 року, станом на 12 жовтня 2023 року результати не оприлюднені. До цього, 10 жовтня 2022 року, Міністерство аграрної політики та продовольства називало три причини підвищення цін на яйця: по-перше – сезонність; по-друге – через бойові дії припинили свою діяльність та значно скоротили виробництво ціла низка підприємств; по-третє – через стрімке падіння цін влітку різко скоротилося поголів’я курей, яке поки що не відновилося в необхідній кількості, також, в умовах війни було частково призупинено інкубацію яйця для отримання молодняку птиці.

В Житомирській області в квітні 2023 року вартість десятка яєць була 54,96 грн, в травні – 41,30 грн, в липні – 35,56 грн, а в серпні середня ціна зросла до 37,37 грн. Наприкінці вересня десяток яєць у супермаркетах Житомира коштував в середньому 50 грн, натомість деякі бюджетні заклади закуповували яйця по 60-70 грн за десяток.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ціна продукти овочі яйця Гайду ВР  
Матеріали по темі