Місто

У Житомирі стартує опалювальний сезон: спочатку подадуть тепло в лікарні та садочки

13 October 2023, 12:02

У Житомирі стартує опалювальний сезон. Вже 16 жовтня тепло подадуть у лікарні та заклади освіти, а за декілька днів і в оселі житомирян. Відповідне рішення прийняли 13 жовтня на позачерговому засіданні міськвиконкому.

«Ми запускаємо лікарні, дошкільні заклади, паралельно запускаємо будинки, які стоять на цих мережах. Потім вже на другу-третю добу запустимо все місто, коли всі котельні вийдуть на режим для того, щоб мінімізувати внутрішньобудинкові та мережеві пориви», – говорить директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин.

Комунальники запевнили, що підготувалося до нового опалювального сезону, зокрема, провели поточні та капітальні ремонти котелень, котлів та теплових мереж.

«Всі 80-90% робіт виконувалися за допомоги міста, бо у нас не було достатньо своїх поточних коштів, ми маємо 24% збитків. Подивіться скільки капітальних ремонтів мереж було зроблено завдяки тому, що вчасно почали ремонти. Закінчили вулицю Офіцерську, Пушкінську, Князів Острозьких – це траси великих діаметрів, які профінансовані містом. Зараз закінчуємо власними силами реконструкції котелень та консультування котелень, за для недопущення замерзання мереж», – розповідає Дмитро Рогожин.

Теплокомуненерго має достатню кількість генераторів, щоб забезпечити місто теплом.

«Завдяки допомозі міста ми поставили 43 генератори великих потужностей і ще 4 машини на підході. Тобто все місто на 100% буде забезпечено альтернативними видами електричної енергії», – каже директор КП «Житомиртеплокомуненерго».

«Генератори встановлені – це добре, але це на випадок непередбачених подій та блекаутів. Завдяки USAID ми отримаємо два газопоршневих генератори. Перевага цих генераторів – це потужність на 1 мегават, один на 0,6 мегавата. Ці генератори будуть давати електричну енергію для Теплокомуненерго і паралельно будуть стільки ж виробляти тепла, яке ми будемо забирати та видавати у мережу. Тобто 40% своїх потреб Теплокомуненерго може забезпечили лише шляхом своєї електроенергії. З однієї сторони – це економія коштів достатньо велика, а з іншої сторони більш стабільна ситуація у разі, якщо росія буде, а вона буде, намагатися вивести нашу енергосистему з ладу», – додав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Директор КП «Житомиртеплокомуненерго» додав, що з генераторами працювати не так просто, крім того, для них потрібна чи мала кількість пального, тому їх будуть використовувати лише у критичних випадках.

«Якщо рахувати повну потужність генераторів, які у нас встановлені, то на добу нам потрібно близько 30 тонн дизельного пального. Більше ніж 8 годин, навіть при ультра низьких температурах, нам потрібно 4 години працювати, 4 стояти. Ось і рахуйте, що 15-17 тонн дизельного пального треба підвозити, розподіляти, розвозити й заправляти ці генератори», – пояснює директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин.

Нагадаємо, в Києві 9 жовтня почали підключати до тепла об’єкти соціальної інфраструктури – лікарні, школи, садки. А от у Житомирі в теплокомуненерго інформували, що поки спостерігають за погодою.

Як повідомляв Житомир.info, минулий опалювальний сезон у Житомирі розпочався з 20 жовтня 2022 року і завершився 14 квітня 2023 року. Станом на 6 жовтня 2023 року всі навчальні заклади та медустанови Житомира були готові до опалювального сезону, в багатоповерхівках підготовчі роботи ще тривали.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: опалення тепло теплопостачання дитсадок школа опалювальний сезон Сухомлин Рогожин теплокомуненерго виконком 
Матеріали по темі