Влада

Свідки захисту у справі голови ОТГ Житомирської області заявили, що не чули його висловлювань на підтримку рф

17 October 2023, 17:51

У Бердичівському міськрайонному суді відбувся допит сімох із восьми заявлених свідків сторони захисту у справі про колабораційну діяльність, у якій обвинувачено сільського голову однієї з територіальних громад Бердичівщини: 55-річному чоловіку інкримінують вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 111-1 КК України.

Про це 17 жовтня повідомляє пресслужба суду.

«Свідки, серед яких керівник місцевого добровольчого формування, місцевий підприємець, деякі підлеглі обвинуваченого, давали покази про те, яким чином у центрі селища було організовано блокпост, яку участь у цьому брав обвинувачений, яку надавав допомогу, як організовувались чергування, які конфлікти виникали між добровольцями та головою ОТГ. Що стосується висловлювань обвинуваченого на підтримку дій країни-агресора, які ставляться йому у провину, свідки вказали, що таких або не чули, або чули в іншій інтерпретації, і навіть називали іншу дату розмови», - йдеться у повідомленні.

Також до суду надійшло клопотання від представника громадської організації про відсторонення обвинуваченого від посади голови селищної ОТГ, яке суд залишив без розгляду, оскільки клопотання подане неналежним суб′єктом звернення. Крім того, відсторонення від посади застосовується лише у випадку обвинувачення у вчиненні злочину, а наразі йдеться не про злочин, а про кримінальний проступок.

Наступне засідання призначене на 11:00 8 листопада 2023 року: суд планує допитати ще одного свідка сторони захисту та перейти до дослідження письмових доказів у справі.

Нагадаємо, під час засідання 21 вересня суд допитав свідків обвинувачення: члени територіальної оборони підтвердили, що голова ОТГ в березні 2022 року перебуваючи біля блокпоста у центрі села закликав людей не чинити опору, коли зайдуть російські війська, а також висловився про те, що селянам байдуже, за якої влади працювати.

Як повідомляв Житомир.info, 5 липня 2023 року прокуратура та СБУ повідомили, що 55-річний голова однієї з сільських рад Бердичівського району отримав підозру у поширенні публічних закликів до підтримки рішень та дій держави – агресора (ч. 1 ст. 111-1 КК України): «Підозрюваний, перебуваючи біля блокпоста, встановленого поруч з адміністративною будівлею сільської ради, висловив невдоволення спорудженням захисного інженерного об’єкта та роздратовано наказав розібрати його. Сільський голова закликав людей «не кіпішувати», коли прийдуть «руcскіє», бо їм треба Київ. Він переконував присутніх, що «будєм жіть і работать прі другой власті, нам бєз разніци».

Цього ж дня голова Швайківської сільської ради Бердичівського району Габріел Мкртчян розповів про обшуки в його оселі та прокоментував звинувачення у поширенні публічних закликів до підтримки дій держави-агресора.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд Мкртчян колаборант колабораціонізм голова сільради Швайківка Бердичівський район 
Матеріали по темі