Здоров'я

Термін дії електронних рецептів збільшили: відтепер дійсні до трьох місяців

18 October 2023, 09:36

Відтепер строк дії електронних рецептів на рецептурні ліки, які пацієнт купує за власний кошт, становить 90 календарних днів (замість 30 днів, як було раніше).

Про це 17 жовтня повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

«Це рішення дозволить пацієнту не лише рідше відвідувати лікаря, щоб поновити рецепт, але й зручніше погашати е-рецепт, виписаний на курс лікування до 90 днів. При цьому строк дії рецептів на наркотичні лікарські засоби залишається 10 днів, а на ліки, які підлягають реімбурсації або відпускаються на пільгових умовах, чи екстемпоральні лікарські засоби, — 30 календарних днів», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що погасити електронний рецепт, як і раніше, можна в аптеці, яка працює з електронною системою охорони здоровʼя.

Знайти відповідну аптеку можна, скориставшись дашбордом «Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за еРецептом». Для цього достатньо обрати область, тип та назву населеного пункту, в якому ви проживаєте. Після цього на дашборді зʼявиться карта з позначками доступних аптек, а також перелік адрес аптек, які відпускають ліки за е-рецептом.

МОЗ попереджає, що якими б звичними та безпечними не здавалися рецептурні ліки, неправильне застосування їх може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів, викликати залежність чи нести ризик зловживання.

Нагадаємо, в Україні з 1 квітня 2023 року ввели е-рецепт, тобто деякі лікарські засоби можна отримати не лише за паперовим, а й за електронним рецептом. В аптеках в останній день березня чимало житомирян вирішили зробити запас ліків, створивши ажіотаж. Наприкінці квітня стало відомо, що до системи «еРецепт» в Житомирській області долучилося 518 аптечних закладів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліки аптека рецепт е-рецепт електронний рецепт МОЗ 
Матеріали по темі