Суспільство

П’ятірка найпопулярніших спеціальностей серед абітурієнтів, які вступали на бюджет у 2023 році, залишається незмінною

18 October 2023, 17:13

У 2023 році до українських закладів вищої освіти надійшло понад 470 тисяч заяв на бюджет, найпопулярнішими спеціальностями виявилися «Комп'ютерні науки», «Філологія» та «Право».

Такі підсумки вступної кампанії-2023 оприлюднив 17 жовтня міністр освіти Оксен Лісовий.

«Цього року за дорученням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля збільшили обсяг державного замовлення за кількома пріоритетними напрямами. Фокус зробили на інженерно-технічні, педагогічні та природничі спеціальності, адже саме такі фахівці критично необхідні для відновлення та підтримки України під час війни. Загалом на підготовку фахівців медичних спеціальностей, соціальних працівників та робітничих кадрів виділили на 3,5 тисячі більше бюджетних місць. У цілому до українських ЗВО надійшло понад 470 тисяч заяв на бюджет. Вступники на бакалавра та магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямувань могли подавати заяви з 19 до 31 липня. Найпопулярнішими спеціальностями для таких вступників виявилися «Комп'ютерні науки», «Філологія» та «Право», - йдеться у повідомленні.

Міністр оприлюднив інфографіку, зроблену МОН спільно з Державним підприємством «Інфоресурс» про те, куди найчастіше вступали на бюджет та де виявився найвищий пороговий бал.

Нагадаємо, у 2022 році найбільше заяв абітурієнти подали на такі спеціальності: 081 «Право»; 122 «Комп'ютерні науки»; 035 «Філологія»; 053 «Психологія»; 073 «Менеджмент»; 121 «Інженерія програмного забезпечення». Тобто список пріоритетних спеціальностей за рік не змінився.

Перелік спеціальностей, на які у 2021 році надійшло найбільше заяв від майбутніх бакалаврів: «Філологія», «Право», «Менеджмент», «Комп'ютерні науки», «Середня освіта», «Журналістика».

Як повідомляв Житомир.info, у 2023 році за кількістю заяв абітурієнтів, які вступають на основі повної загальної середньої освіти, три університети Житомира посіли такі місця: 30 місце – Державний університет «Житомирська політехніка» (5545 заяв); 61 місце – Житомирський державний університет імені Івана Франка (3377 заяв); 66 місце – Поліський національний університет (2994 заяви). Які спеціальності в цих закладах були найпопулярніші та на які були найвищі конкурсні бали – читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: університет вступ абітурієнт МОН спеціальність 
Матеріали по темі