Влада

Мер Житомира розповів про домовленості з військовими щодо допомоги та прокоментував закиди про «плиточний завод»

18 October 2023, 21:45

У міській раді домовились із військовими, як будуть звітувати про надану допомогу від громади Житомира.

Про це 18 жовтня розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин під час прямого ефіру.

«Сьогодні зустрічалися з військовими, які приходили на мітинг позавчора. Це переважно хлопці, які перебувають на лікуванні чи у відпустці у Житомирі. Проговорювали механізми звітності і як донести до людей, до самих бійців ту інформацію, що робить міська рада. Бо, знаєте, от дійсно, ми десь тут не допрацьовуємо. 10 днів тому ми були в 95-й бригаді, привезли дронів, «мавіків» на 8 мільйонів гривень, передали командирам, ми навіть не могли зробити фото, просто підписали всі документи, акти, для контролюючих органів, все це поставиться на облік. Але боєць, який знаходиться в окопі чи виконує якусь задачу, через 2 тижні, отримавши «мавік», він навіть не буде запитувати й ніхто йому не скаже, що це Житомирська громада допомогла. Зрозуміло, що «мавіків» чи автомобілів завжди не вистачає, і в нього складається враження, що ніхто нічого не робить, а той «мавік» прийшов від благодійного фонду, Міністерства оборони чи від якоїсь громади, ніхто не знає. Тому ми відпрацювали механізм, через який до бійців буде більш-менш доходити інформація і буде зворотна звітність, що дійсно ці «мавіки» чи інше обладнання дійшло до бійців, і ми більше спокійні будемо. Буде більш прозорим цей процес, відпрацювали. Вже є фактично начальник управління, який буде також займатися цими питаннями, він сам військовий, пройшов війну і він буде курувати ці питання», - розповів Сергій Сухомлин.

Відтепер міськрада звітуватиме і про ті кошти, які перераховуватиме бригадам на рахунки.

«Другий момент – є субвенції, премії і це сотні мільйонів, які ми за минулий і за цей рік перерахували на конкретні рахунки військових частин. Тут нам складно сказати, куди пішли ці кошти, але ми повинні розуміти, що в кожній частині є, наприклад, одноразовий посуд, який використовують багато бригад. Його теж можуть закуповувати і я не хочу туди навіть влізати, це все відповідальність командирів, куди це все йде і яким чином. Але про всі ці кошти ми також домовились, що ми будемо попереджувати і сержантський склад бригад, батальйонів і звітувати в місті, що така то частина отримала 20 чи 40, 10 чи 3 мільйони гривень. Є багато підрозділів, які отримують допомогу від міста Житомира, які не зареєстровані в місті Житомирі, це більшість бригад, які отримують цю допомогу не зареєстровані. Це і 46 бригада і багато інших, але там наші хлопці, дівчата і розділяти не можна. Але ресурс, все одно, небезкінечний», - повідомив Сухомлин.

Також міський голова Житомира прокоментував закиди про «плиточний завод».

«І коли вчора бійці запитували про плитку, розганяли, що я маю якесь відношення до виробництва плитки, бо так простіше, закинути: «Чого він це робить? Значить, це йому вигідно. Має виробників». Коли ми показали, що це роблять різні компанії, вкладають плитку і самі компанії закуповують. При чому закуповують в 3 різних компаніях, виробниках. І в Києві, і Житомирі і в Житомирській області. Компанія «Луч» виробляє, це дуже стара компанія, яка невеликий об’єм, але продає. Тому точно ніякого відношення я до цього не маю. Але так простіше закинути, а тобі потім скільки сил потрібно для того, щоб довести, що ти не в темі і не в долі», - розповів Сухомлин.

Нагадаємо, вранці 16 жовтня в Житомирі на Великій Бердичівській розставили вздовж дороги плакати із закликами витрачати кошти не на бруківку та стадіони, а на дрони для військових. А об 11.00 годині в центрі міста відбувся мітинг з такими ж вимогами. Увечері того ж дня Житомирський міський голова вийшов у прямий ефір та повідомив, що наступного року кошти будуть йти тільки на укриття для шкіл, медицину і на військових.

Як повідомляв Житомир.info, 20 липня 2023 року на сесії Житомирської міськради 140 млн грн зняли з програм благоустрою й розподілили на укриття та заходи з оборони.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин дрон ЗСУ бруківка плитка військовий допомога 
Матеріали по темі