Влада

Житомирська область потрапила до антирейтингу за невикористання державної субвенції на укриття в закладах освіти

19 October 2023, 15:27

На 1 жовтня кошти на облаштування укриттів розподілили між місцевими бюджетами в обсязі 1 444,2 млн грн, або 96 % затвердженого обсягу на 2023 рік. Втім, касові видатки становили лише 90,5 млн грн, тобто 6,2 % від розподіленого обсягу, що свідчить про ризик їх невикористання в цьому році.

Про це 19 жовтня повідомляє НУШ з посиланням на Міністерство фінансів України.

Найкращі показники використання коштів субвенції наразі у:

  • Хмельницькій області ‒ 12,6 млн грн, або 26,3 % розподіленого обсягу,
  • Вінницькій області — 7,5 млн грн, або 24,4 %,
  • Рівненській області — 11,3 млн грн, або 22,3 %,
  • Київській області — 27 млн грн, або 17,5 %.

Найгірші аналогічні показники у:

  • Дніпропетровській області — 1,1 млн грн, або 0,8 %,
  • Тернопільській області — 0,2 млн грн, або 0,9 %,
  • Житомирській області — 0,8 млн грн, або 1,8 %,
  • Черкаській області — 0,9 млн грн, або 2,5 %.



У Волинській, Донецькій, Івано-Франківській, Харківській, Чернівецькій областях і у м. Києві видатки за рахунок субвенції не здійснювалися.

Також у міністерстві повідомили, що на умовах співфінансування з місцевих бюджетів на облаштування укриттів планують виділити 605 млн грн, або 40 % обсягу державної субвенції. Тут касові видатки теж є незначними і становлять лише 69,4 млн грн, або 11,5 % затвердженого обсягу.

«Побудова комфортних і якісних укриттів є одним із головних завдань, і для цього було виділено 1,5 млрд гривень. Проте аналіз отриманої інформації свідчить про повільні темпи використання коштів субвенції, що є ризиком їх невикористання в поточному році. Оскільки кошти субвенції не є перехідними на наступний бюджетний період, очікуємо, що МОН спільно з ОДА будуть вживати всіх можливих заходів для прискорення освоєння виділених коштів як із державного, так і з місцевих бюджетів, забезпечать їх ефективне, результативне й цільове використання до кінця поточного бюджетного періоду», ‒ коментує заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Нагадаємо, 7 серпня в ЖОВА відбулась нарада з керівниками органів місцевого самоврядування щодо реалізації проєктів, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, реставрацією та капітальним ремонтом захисних споруд цивільного захисту у закладах загальної середньої освіти. Тоді повідомили, що загальна вартість проєктів – 58 млн 372,05 тис. грн, з яких державна субвенція – 45 млн 011 тис. грн, співфінансування – 13 млн 361,05 тис. грн. На розгляд ЖОВА надійшли 47 проєктів. Через обмежений фінансовий ресурс першочергово розглядалися проєкти закладів освіти, які мають велику кількість учасників освітнього процесу. Відібрали шість.

Як повідомляв Житомир.info, постановою від 28 квітня 2023 року Кабінет міністрів затвердив порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти та розподілив субвенцію: Житомирська область отримає 45 млн 011 тис. грн, реалізація проєктів здійснюється на засадах співфінансування з місцевих бюджетів. Перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко 17 травня провела засідання робочої групи з відбору проєктів, які реалізовуватимуться за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах освіти, тоді є погодили шість проєктів, але не вказали в яких закладах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття ЖОВА НУШ ліцей субвенція Мінфін Єрмоличев 
Матеріали по темі