Новини компаній

Майстер риболовлі: необхідні аксесуари для кожного рибалки

24 October 2023, 11:43

Ознайомтеся з топ аксесуарами, які зроблять риболовлю ефективною і комфортною. Все, що потрібно знати справжньому рибалці у 2023 році!

Складаючи список речей, необхідних для риболовлі, необхідно враховувати кілька моментів: погодні умови, тривалість риболовлі, один ви їдете чи компанією тощо. У будь-якому разі базовий комплект складатиметься з одягу, снастей і спорядження, продуктів харчування, медикаментів та інвентарю. Вас тягне на природу зимова рибалка, чи ви полюбляєте більш теплу пору року? Розгляньмо усе, що вам знадобиться для реалізації ваших цілей.

Одяг для риболовлі

Одяг можна використовувати або повсякденний, або спеціалізований. Одягатися варто за погодою. Відпочинок на воді залежить від обраної вами місцевості. Однак не варто забувати, що температура навіть протягом дня може різко змінитися.

Тому варто з собою захопити светр і легку рибальську куртку, яка стане гарним захистом від холоду, від комах, невеличкого дощику чи мряки. Для захисту від дощу варто взяти з собою на риболовлю дощовик із непромокальної тканини. Обов'язкова частина костюма - головний убір для захисту від впливу сонячних променів.

При підборі взуття потрібно керуватися, перш за все, умовами місцевості, де проходить риболовля. Під час лову з берега необхідно використовувати легке взуття на кшталт сандалій або кросівок, а під час лову на мілководді – високі гумові чоботи, вейдерси. Стане в пригоді завжди і змінне взуття. У прохолодну пору року знадобляться: Термобілизна.

  1. Футболки та сорочки.
  2. Комбінезон.
  3. Куртка.
  4. Утеплений жилет.
  5. Шкарпетки.
  6. В'язана шапка.
  7. Дощовик.

Взимку вам знадобляться льодові бури, тоді як влітку в такому обладнанні вже нема сенсу. У зимовий період часу необхідно використовувати куртки утеплені, комбінезони, штани, виготовлені зі спеціального матеріалу за технологією "Core-Tex" і "Sympatex" (мембранні дихаючі тканини) і "Coating" (водовідштовхувальний матеріал), а також термобілизну, сорочки, джемпери, спеціальні вовняні шкарпетки, в'язані шапочки і рукавички. Взуття має надійно захищати ноги від сильних морозів. Взагалі, усе, що пов’язано з рибною ловлею, це ідеальний подарунок для чоловіка!

Снасті та спорядження для риболовлі

Думаєте обрати дорогий спінінг? Але навіщо він вам? Звичайна махова вудка буде найвдалішим інструментом для початківця. Для того, щоб узяти все необхідне зі снастей і спорядження, насамперед, визначаємося із самою снастю - як і на що ловитимемо, і з тривалістю лову. Обов'язково знадобляться:

  1. Саме вудилище.
  2. Котушка.
  3. Волосінь.
  4. Гачки.
  5. Приманки.

Якщо спортивна риболовля не розглядається – оберіть мінімум спорядження. Брати одну палицю або кілька вирішувати кожному, а ось запасні котушка, гачки, волосінь, набір приманок точно не зашкодять. Не варто забувати про грузила, додаткові шпулі, годівниці, вертлюжки, повідці, трійники, бомбарди, поплавці та інше. Стануть у пригоді:

  1. Садок із підсачником.
  2. Складаний стілець.
  3. Підставки під вудилища.
  4. Пасатижі, зевник, екстрактор, кусачки.
  5. Багор, мішок для риби.
  6. Додаткове спорядження
  7. Знадобляться, особливо для багатоденної риболовлі:
  8. Намет із набором складних меблів і спальним набором.
  9. Туристичний килимок.
  10. Спальний мішок.
  11. Сірники; ліхтар і ліхтарик (налобний); ножиці, нитки, голки.
  12. Ніж.
  13. Рюкзак.
  14. Рибальський ящик.
  15. Репеленти, зарядка для акумулятора. Газовий пальник.

Природа та тип водойми теж мають свій вплив на список необхідних речей. Але усе перелічене вище є достатнім для того, щоб ви могли без проблем насолоджуватися процесом. І не забувайте про сезон риболовлі і не обирайте місця, захищені від несанкціонованого вилову риби.

Підготовка до риболовлі

Скоріш за все, ви новачок. Саме тому, не слід обирати таку дисципліну як спортивна риболовля. Сконцентруйтеся на більш медитативному досвіді. Оберіть ваші силіконові приманки та інше приладдя та приготуйтеся до чілу на природі. На риболовлі як мінімум знадобляться:

  • Споряджена вудка;
  • приманки;
  • витратні матеріали;
  • ємність для зберігання риби.

Вудку можна зібрати і спорядити самостійно, попередньо купивши вудилище, котушку, основну волосінь, поплавок, набір грузил, повідкову волосінь і гачки.

Але краще на перших порах купити собі споряджене телескопічне вудилище довжиною до 4,5 м. Практично в будь-якому рибальському магазині такі вудки продаються. На виробника можна перший час уваги не звертати. Китайці навчилися підробляти всі торгові марки.

Таке вудилище може прослужити і рік, і десять. Коштують вони не дорого. Якість високою назвати складно, але зловити трофей на першій же риболовлі ще складніше. Зламати ж дорогу, легку, але досить тендітну вудку недосвідченому рибалці простіше простого. Запасні елементи оснащення купити все ж доведеться. Будуть потрібні:

  • Основна волосінь (перетином від 0,18 до 0,24 мм);
  • волосінь для повідків (перетином від 0,10 до 0,14 мм);
  • поплавці вантажопідйомністю від 1 до 2,5 грама (мінімум 3 штуки з добре помітними антенами);
  • набір грузил-дробинок;
  • гачки №8, №10 і №12 (за європейською системою нумерації) по пачці.

Можна не японських (Kamatsu або Gamakatsu). Для риболовлі на відносно невелику рибу достатньо буде Osko або Cobra. Обирайте екологічно безпечні снасті, адже охорона природи понад усе.

Час лову

Зазвичай найкраще клювання будь-якої риби на будь-якій водоймі за ідеальних погодних умов починається вранці, на світанку, і завершується близько 11.00. Потім слідує пауза, коли на гачок попадаються тільки зовсім дрібна риба. Клювання відновлюється приблизно до 16.00 і може тривати до сутінків. Так само можна оцінити за допомогою календаря клювання, в який час, як клює потрібна риба.

Можливі нюанси. У літні спекотні місяці на неглибоких водоймах риба може клювати тільки вночі. У холодних, глибоких водоймах (торф'яні, глиняні та крейдяні кар'єри) клювання і в саму спеку може починатися досить пізно. Як бачите, риболовля має свої нюанси.

Підгодовування

На першій риболовлі і на невеликих водоймах підгодовування можна не використовувати. Розвертаємо вудилище, попередньо піднявши скобу лесоукладчика, щоб вивільнити волосінь. Перевіряємо міцність кріплення колін і орієнтацію пропускних кілець. Кільця повинні розташовуватися на одній лінії з котушкою.

Перевіряємо наявність і міцність кріплення поплавка до основної волосіні та надійність кріплення грузил. Тестуємо гачок, за необхідності міняємо його на інший, більш відповідний за кольором і розмірами до приманки. Встановлюємо глибину, переміщаючи поплавок по основній волосіні. І ваша вудка повинна витримати очікуване навантаження.

Закидання

Перший час новачкам рекомендують закидати насадку способом, який називається "маятником". Це найпростіший, найточніший і найтихіший спосіб закидання снасті.

В одній руці тримаємо вудку. У другій снасть (за гачок із наживкою). Вибираємо місце закидання на відстані не більше 9 метрів (спочатку краще не робити закидань на дистанцію, що перевищує довжину вудилища більш ніж удвічі).

Упевненим рухом піднімаємо вершинку вудилища й одночасно відпускаємо гачок із приманкою. Приманка летить у напрямку цілі. Краще її злегка перекинути, потім підтягнути до місця лову. У цьому разі і риба не так сильно злякається, і волосінь можна притопити, щоб її не зносив вітер і поверхнева течія.

Клювання

Якщо глибину вибрано правильно, а поплавок правильно занурений, з води стирчатиме тільки антена поплавка. За нею потрібно стежити. Підсікати, тобто невеликим різким ривком потягнути до себе снасть потрібно, якщо поплавок:

  1. Ліг на воду;
  2. Нахилився і повільно поплив убік;
  3. Пішов під воду;
  4. Стоїть на місці, але від антени розходяться в сторони маленькі, але помітні на поверхні води кола.

З вивуджуванням риби на невеликих водоймах проблем зазвичай не виникає. Невелику рибу можна відразу ж висмикнути з води на берег. З більшими екземплярами можна і повозитися, підтягуючи рибу до берега і трохи послаблюючи волосінь під час ривка риби.

Вивільнення гачка

Гачок із наживкою може опинитися глибоко в горлі у риби. Щоб його дістати рибалки застосовують або екстрактор, або звичайний пінцет. Приманку можна і потрібно міняти на свіжішу раз на 10-15 хвилин. Але якщо риба більше однієї години не підходить до вашої приманки, краще змінити повідкову волосінь на тоншу, змінити поплавок на зовсім легкий, поекспериментувати з глибиною. Якщо це не допомагає, потрібно взагалі змінити місце лову.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: риболовля 
Матеріали по темі