Суспільство

Екологи нарахували понад 1,5 млн грн збитків через забруднення тирсою території лісгоспу в Житомирській області

24 October 2023, 12:34

Внаслідок незаконного розміщення відходів деревообробки (тирси) на території Овруцької МТГ довкіллю нанесено шкоду понад 1,5 млн грн.

Про це 24 жовтня повідомляє Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«Під час здійснення рейдових заходів фахівцями Інспекції проведено обстеження земель в лісовому масиві ДП «Овруцький лісгосп» Житомирського управління лісового та мисливського господарства. За результатами обстеження виявлено розміщення виробничих відходів деревообробки (тирси) на площі 2,0 га середньою висотою 3,5 м на відкритому ґрунті без ізоляції, яка виключала б фільтрацію рідкої частини відходів в ґрунтові води та інфільтрацію ґрунтових вод, що призвело до засмічення зазначеної земельної ділянки», - йдеться в повідомленні.

З метою визначення ймовірного забруднення ґрунтів державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу в межах зазначеної земельної ділянки виконано відбір проб ґрунтів.

«За результатами проведених фахівцями Відділу інструментально-лабораторного контролю досліджень у відібраних пробах виявлено перевищення вмісту амонію (обмінного), сульфатів, хлоридів у порівнянні з фоновими показниками. Згідно наявних матеріалів та на підставі Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства, Інспекцією проведено розрахунок розміру шкоди, зумовленої засміченням та забрудненням земельних ресурсів за межами села Бережесть Овруцької міської ради Коростенського району Житомирської області», - додають на сторінці екоінспекції.

Зазначається, що загальний розмір заподіяної шкоди становить 1 574 400 гривень (98 400 грн – шкода, зумовлена забрудненням земельних ресурсів, 1 476 000 – засміченням).

Враховуючи вищевикладене, вказаними діями порушено ст.16, 17 Закону України «Про управління відходами», ст. ст. 40, 55 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст.ст. 35, 46 Закону України «Про охорону земель», ст. ст. 96, 167, 168 Земельного кодексу України.

Згідно зазначених вище Законів, підприємства, установи, організації, громадяни України, іноземці та особи без громадянства, іноземні юридичні особи зобов’язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними внаслідок порушень у сфері управління відходами, порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища у порядку та розмірах, встановлених законом України.

Державна екологічна інспекція Поліського округу в порядку ст. 19 Господарського процесуального кодексу України з метою досудового врегулювання спору направила претензію Державному спеціалізованому господарському підприємству «Ліси України» та філії «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» для сплати в добровільному порядку в місячний термін заподіяної шкоди в сумі 1 574 400 гривень 00 копійок.

За даним фактом Інспекцією направлені матеріали до правоохоронних органів для вжиття відповідних заходів реагування.

Нагадаємо, в середині серпня 2023 року Житомирі в районі другого Силікатного кар’єру виявили звалище відходів каменеобробки та швейного виробництва, причетного до забруднення розшукували.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екологічна інспекція відходи звалище тирса відход деревообробка збитки 
Матеріали по темі