Події

Правоохоронці Житомирської області викрили телеграм-канал, який вербував підлітків для розпалювання національної ворожнечі

25 October 2023, 14:41

Поліція викрила російський телеграм-канал, який вербував підлітків для пропаганди та розпалювання національної ворожнечі. Учасником каналу був 15-річний житель м. Радомишля.

Про це 25 жовтня повідомила пресслужба поліції Житомирської області.

«Правоохоронці викрили 15-річного жителя м. Радомишля у нанесенні забороненої символіки на могилах та пам’ятних меморіалах у місті. Встановлено, що хлопець входив до онлайн-чату, учасниками якого були підлітки та інші користувачі. Там вони обговорювали та планували провокаційні «акції». 5 вересня до поліції надійшло повідомлення про те, що в нічний час було вчинено акт вандалізму на меморіальному комплексі «Пам’ятник розстріляним єврейським дітям під час Другої світової війни» та над братською могилою загиблих воїнів у цій війні. Фарбою на обелісках були зроблені малюнки у вигляді нацистської символіки та антисемітського напису», - йдеться у повідомленні.

Слідчі слідчого управління Головного управління Нацполіції області спільно зі співробітниками УСБУ в Житомирській області встановили причетного до подій. Попередньо встановлено, що хлопець в одному з телеграм-каналів звітував про свої вчинки перед іншими учасниками. Для цього всі свої дії він фільмував на телефон та в подальшому викладав у переписці. Учасники спілкування переказували кошти для закупівлі фарби та проведення таких «акцій».

До того ж, як встановили поліцейські, юнак заподіяв шкоди і 85-річній місцевій жительці, намалювавши фарбою на стіні її приватного будинку символи та напис, що вказували на її національність.

Відео з ютуб-каналу поліції Житомирщини

Під час обшуку за місцем проживання хлопця слідчі поліції вилучили балончик з фарбою, мобільний телефон, планшетний пристрій, банківську картку, літературу антисемітського спрямування.

Також правоохоронці встановили інших учасників онлайн-спільноти віком від 13 до 17 років. Слідчі ГУ Нацполіції Житомирської області спільно зі співробітниками УСБУ регіону провели санкціоновані обшуки за місцями їх проживання. Такі процесуальні заходи відбулись на Вінниччині, Львівщині, Дніпропетровщині та Івано-Франківщині. У результаті вилучили низку доказів протиправної діяльності, серед яких засоби зв’язку.

Такий спосіб вербування українських підлітків використовувала росія.

Про це цього ж дня повідомила пресслужба СБУ.

«За рахунок вербування неповнолітніх українських юнаків спецслужби рф намагалися розпалити антисемітські настрої на Житомирщині, а також у Дніпрі, Львові та Вінниці. У результаті комплексних заходів СБУ нейтралізувала мережу провокаторів, яких агресор використовував «втемну». Російські адміністратори, використовуючи психологічні маніпуляції, закликали українських підлітків до вчинення актів антисемітизму у їхніх населених пунктах. Відповідно до задуму спецслужб рф ворожі провокації мали бути у вигляді нанесення образливих написів на пам’ятних місцях та здійснення там підривів з використанням саморобних вибухових пристроїв. Отримані медіафайли російські спецслужби «розганяли» у закордонних ЗМІ як фейкові публікації для дискредитації України», - йдеться у повідомленні.

Нині проводиться досудове розслідування за ч. 2 ст. 297 (Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого), ч. 1 ст. 300 (Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію) та ч. 1 ст. 436-1 (Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) Кримінального кодексу України. Процесуальне керівництво здійснює Житомирська обласна прокуратура.

Триває встановлення вербувальників підлітків для протиправних діянь, що дискредитують Україну у світовій спільноті.

Як повідомляв Житомир.info, 19 травня 2023 року відділ комунікації поліції Житомирської області повідомив про те, що в Овруцькій громаді 17-річний хлопець зруйнував на кладовищі понад 40 пам’ятників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція СБУ підліток агітація пропаганда рф телеграм вандалізм вандал дитина 
Матеріали по темі