Новини компаній

ЕКЗ після 40: як підвищити шанси на успіх

1 November 2023, 10:35

Багато жінок замислюються про народження дитини лише після 30 років. Якщо є проблеми з фертильністю, то спроби самостійного зачаття, діагностика та лікування безплідності призводять до того, що розуміння потреби в ЕКЗ приходить у 40 років або навіть пізніше. 40 років для ЕКЗ це пізно чи ні? Чи є можливість обійти ризики та підвищити шанси на успіх? Відповісти на ці запитання нам допоміг гінеколог у Житомирі.

Чому жінки відкладають народження дитини?

За даними європейської статистики, середній вік жінок, які народжують першу дитину, поступово збільшується у всіх державах — членах ЄС. Якщо у 1980 році він становив 26,4 року, то у 2000 — 28 років, а у 2019 — 29,4. В інших країнах цифри можуть відрізнятися, але тенденція всюди одна й та сама.

Для цього є об'єктивні причини:

  • Все більше жінок здобувають освіту та прагнуть професійної реалізації.
  • У молодому віці жінок більше приваблює активне життя, а не обмеження, неминуче пов'язані з материнством.
  • Витрати на дитину настільки великі, що загрожують зниженням якості життя сім'ї.
  • Контрацепція є загальнодоступною, а ставлення до вагітності більш відповідальне, тому скоротилася кількість небажаних вагітностей.
  • Відсутність стабільних стосунків чи небажання партнера розділяти турботи батьківства.
  • Відсутність тиску суспільних стереотипів на те, що головне призначення жінки — вийти заміж і народити дітей.

На жаль, безперечний прогрес суспільних відносин тут суперечить невблаганному закону біології: з віком фертильність жінки знижується.

Які шанси на природну вагітність після 40 років?

Згідно з дослідженнями, жіноча фертильність починає знижуватися після 30, приблизно у 32 роки. До 40 років зниження стає очевидним. Якщо в 30 років шанси на самостійну вагітність становлять 20% за цикл, то в 40 вони не перевищують 5%, а в 45 років падають до 1%. Так відбувається через зменшення оваріального резерву, запасу фолікулів у яєчниках, з яким дівчинка з'являється на світ. Після народження цей запас починає танути та вичерпується до менопаузи. У 40 років він становить 3% від початкового.

ЕКЗ у 40 років із власними яйцеклітинами

Репродуктивні технології — ось що допоможе жінкам змиритися з біологією. Але успішність ЕКЗ залежить, окрім віку жінки, від якості яйцеклітин, загального стану здоров'я, а також від кваліфікації команди спеціалістів. На жаль, з віком знижується не лише кількість, а і якість фолікулів. Вони не оновлюються, а лише старіють. Поступово в їхньої ДНК накопичуються помилки, а оболонка стає щільнішою і непроникною для сперматозоїдів. Як наслідок ефективність ЕКЗ у 40 років із власною яйцеклітиною не перевищує 10%.

ЕКЗ у 40 років з донорськими яйцеклітинами або ембріоном

Використання донорських яйцеклітин значно підвищує шанси на успіх ЕКЗ у 40 років і пізніше. Показники ефективності в хороших клініках досягають 65%. Різниця настільки велика, що деякі спеціалісти відразу пропонують пацієнткам у 40 років використовувати донорський матеріал, не гаючи часу та сил на спроби зачаття з власною яйцеклітиною.

Як можна підвищити шанси на успіх ЕКЗ у 40 років?

Окрім використання донорської яйцеклітини або ембріона, шанси на успішне завершення ЕКЗ можна збільшити двома способами:

  • Провести передімплантаційне генетичне тестування ембріона. Воно виявляє генетичні аномалії, які можуть перешкоджати розвитку ембріона та призводити до переривання вагітності або народження дитини з хромосомною патологією.
  • Змінити спосіб життя у здоровий бік. Як не банально, але збалансоване харчування, зменшення стресу, повноцінний сон та фізична активність покращують репродуктивне здоров'я та підвищують шанси на народження довгоочікуваного малюка.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83

Автор: Трощенко Ганна Віталіївна – акушер-гінеколог, репродуктолог.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікар вагітність ЕКЗ 
Матеріали по темі