Економіка

Технолог бердичівського підприємства розповіла, як виготовляють напої ТМ «Наша вода», та поділилася планами щодо розвитку заводу

1 November 2023, 13:23

ТОВ «Бердичівпиво» – один з найбільших українських виробників питної води та безалкогольних напоїв. На ринку продукція цієї компанії з'явилася в 2000 році і за відносно короткий час зайняла чільне місце серед інших брендів країни. Свій високий рейтинг продукція набула завдяки бездоганній якості, високим смаковим властивостям, широкому асортиментному ряду та доступній ціні. Компанія виробляє кілька десятків різновидів напоїв, які представлені власними торговими марками, одна з найпопулярніших – ТМ «Наша вода».

Про видобуток та очистку води, барвники й підсолоджувачі, які використовуються для приготування безалкогольних напоїв ТМ «Наша вода», а також про роботу під час війни і плани на майбутнє розповіла головний технолог ТОВ «Бердичівпиво» Любов Воєвода.


Чим вирізняється ваше підприємство з-поміж інших? Та й чи багато подібних заводів у Житомирській області та в Україні?

Наш завод створено в кінці 2000 року. Вже більш як 20 років ми випускаємо великий асортимент питних вод та солодких напоїв. На сьогодні це сучасне підприємство, яке має високий технологічний і виробничий потенціал, потужності підприємства змонтовані на прогресивному українському та європейському обладнанні. Запроваджені комплексні системи якості та безпеки харчової продукції, також створені усі санітарні умови для комфортної праці персоналу.

Мені не відомі такі заводи у Житомирській області, які б випускали такий широкий асортимент продукції. Це і питні води у ПЕТф-тарі різних форматів (0,5, 1,5 та 2 літра) та полікарбонатних бутлях, і напої безкалорійні й на цукрі, (також у ПЕТф-тарі різних форматів та в кегах місткістю 50 літрів). А по Україні, звичайно, такі підприємства є, і їх багато, тому й така велика конкуренція на ринку питних та солодких вод. Це добре, бо є стимулює постійно ставати кращими.

Які потужності підприємства?

Вони залежать від потужностей обладнання, яке задіяне на виробництві. На сьогодні ми можемо виготовляти від 1,2 до 1,5 мільйона декалітрів на рік (1 декалітр (скорочено: дал) = 10 літрів), якщо працювати в одну зміну, тобто 8 годин на добу.

Розкажіть про видобування води для виготовлення напоїв та фасованої питної води: де саме її беруть?

Вода на виробництво поступає з підземного джерела – артезіанської свердловини, глибина якої сягає 110 метрів.

Як очищають воду?

Для питної води, яку ми розливаємо в ПЕТф-тару та полікарбонатні бутлі, застосовується фільтрація різних типів. Це безреагентний, найбільш природний спосіб очистки води – на пісочно-вугільних фільтрах; комплексна очистка, під час якої відбувається її пом’якшення, та мембранна фільтрація. Процеси очистки води проходять на обладнанні фірми ЕКОСОФТ. Після усіх цих стадій очистки вода поступає на станцію коригування мінерального складу (обладнання фірми ЄВРОВОТЕР), щоб на виході отримати таку воду, яка має оптимально збалансований хімічний склад і є корисною для здоров’я людини.

У яку тару фасують напої? Чи є можливість придбати питну воду на розлив?

Як я вже казала, вода розливається в ПЕТф-пляшки місткістю 0,5, 1,5 та 2 л, полікарбонатні бутлі ємністю 18,9 л. Напої розливаємо у тару по 0,5, 1,5 та 2 л, а також 50-літрові кеги.

Вода на розлив не продається, фасуємо безпосередньо на підприємстві.

Чи може використовуватися питна вода для щоденного споживання та приготування їжі: цікавить збалансованість її хімічного складу?

Воду, яку фасуємо на підприємстві, можна використовувати щоденно і для пиття, і для приготування їжі. За хімічним складом «Наша вода» відповідає показникам фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води, що зазначено у вимогах ДСанПіНу для води. Підтвердженням цього є постійна перевірка хімічних показників в лабораторії Бердичівського пивоварного заводу, яка оснащена дуже сучасними приладами, а верифікацію цих показників ми проводимо в «Житомирському центрі метрології та сертифікації» та ДП «Науковому токсикологічному центрі ім. академіка Л.І. Медведя МОЗ України».

А чи існують вікові обмеження щодо споживання питної води ТМ «Наша вода»: скажімо, чи підходить вона для приготування дитячого харчування?

Вікових обмежень немає. Так, ми гарантуємо, що воду можуть вживати люди всіх вікових груп.

А щодо малюків, артезіанська вода – це найкращий варіант. Після очистки наша вода має оптимальний рівень мінеральних речовин. Також постійний моніторинг якості та безпечності за хімічними та мікробіологічними показниками дає нам можливість стверджувати, що «Наша вода» підходить як для пиття, так і для приготування дитячого харчування.

Багато людей остерігається «солодких вод» через їх яскраве забарвлення. Розкажіть, чим фарбують напої, наскільки безпечними є речовини, що визначають колір напою?

Барвники – це харчові добавки, які дозволяються Європейським Союзом, ми використовуємо саме їх. На сьогодні підприємство широко використовує барвник «цукровий колер». Він натуральний, простіше кажучи, це палений цукор. Зараз ми такий продукт закуповуємо в Європі. Також натуральними барвниками можуть бути концентровані соки, як у нашому напої «Мохіто» та «Яблуневий лимонад». Використовуються барвники і синтетичні, дозволені до використання Євросоюзом. Більшість з них входить у склад ароматичних основ та емульсій, які ми закупляємо в Європі (Німеччина, Австрія, Словенія). В законі «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» зазначається, для яких саме барвників повинна бути додаткова інформація на етикетці з даними щодо їх дії на організм людини, це стосується і синтетичних барвників.

Які підсолоджувачі використовуються для виробництва безалкогольних напоїв?

Для виробництва безалкогольних напоїв ми використовуємо цукор білий кристалічний, натуральні підсолоджувачі – це екстракт стевії, і синтетичні – це аспартам, ацесульфам сахарин. Вони входять у склад безкалорійних напоїв. Усі підсолоджувачі мають сертифікати якості, гігієнічні висновки МОЗ України і дозволені до використання згідно з вимогами Євросоюзу.

Стосовно інших обмежень: кому все-таки варто уникати споживання солодких газованих напоїв?

На етикетці ми прописуємо всі інгредієнти, що входять до складу напою. Тому кожен індивідуально, якщо необхідно, то за згодою лікаря, обирає собі безпечний продукт.

Де можна придбати напої ТМ «Наша вода»?

Наша продукція представлена в деяких мережах магазинів та в невеличких торгових закладах. Знайти можна у Бердичеві, Житомирі, Києві.

Чи експортуються напої та вода?

Ні, поки що не експортуємо, працюємо лише в Україні.

Багато хто надає перевагу «розкрученим» маркам напоїв і питної води. І вони зазвичай дорожчі. Чи дійсно популярні бренди якісніші, ніж менш відомі марки?

Кожен покупець обирає свій товар, який йому до смаку. Якість може бути підтверджена лише лабораторними дослідженнями. Якість та безпечність нашої продукції гарантує лабораторія підприємства, яка контролює весь технологічний ланцюг на сучасному обладнанні й стандартизованими методами.

У раціоні Вашої родини теж є «Наша вода»?

Звичайно, у всіх співробітників нашого заводу є в раціоні «Наша вода». Споживаємо з задоволенням. Ми впевнені в безпечності продукції і в тому, що вона приносить користь здоров’ю.

Коротко розкажіть про роботу під час війни: чи зменшилися потужності, чи була кадрова криза через міграцію та мобілізацію, які складнощі є нині?

Спочатку, як і у всіх, був страх та розгубленість. Потім ми зрозуміли, що якщо ми не воюємо, то нам потрібно працювати. Починаючи з другого тижня війни, ми інтенсивно працювали, потрібно було забезпечувати військових водою.

Також підприємство «Бердичівпиво» відправляло фури з водою у Бородянку, Бучу, Миколаїв. Ми надавали воду залізниці, а вже далі вони забезпечували нею пасажирів, які їхали потягами з різних куточків нашої країни.

Серед труднощів було те, що на початку війни були проблеми із закупівлею сировини, приблизно через місяць-два постачання було відновлене.

З нашого підприємства мобілізовано двох робітників. Звичайно, одразу було важко їх замінити, адже один – налагоджувальник, а другий – оператор видувної машини. Але з часом ми знайшли заміну і зараз підприємство успішно працює на благо нашої держави.

Які подальші плани щодо розвитку підприємства?

Плани на майбутнє є: насамперед це розширення ринків збуту, також будемо працювати над зміною асортименту. Задоволений споживач – це основна запорука нашого успіху. Маючи згуртований колектив, підтримку вищого керівництва, вдосконалюємось та рухаємось вперед.

Тож працюємо, розвиваємося, допомагаємо тримати економічний фронт і наближати нашу Перемогу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бердичівпиво "Наша вода" вода напій лимонад Воєвода  
Матеріали по темі