Здоров'я

Фахівці розповіли скільки людей в Житомирській області захворіли на вірусний гепатит А цього року

3 November 2023, 14:37

За останні 5 років у Житомирській області зафіксували 131 випадок зараження вірусним гепатитом А.

Про це 3 листопада розповів в.о. генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Іван Киричук.

«Актуальність інформування населення Житомирщини щодо профілактики захворювання на вірусний гепатит А викликана спалахом цієї інфекції в сусідній Вінницькій області. За інформацією державної установи Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб за період з 17 по 31 жовтня поточного року було зареєстровано 247 випадків захворювання з яких лабораторно підтверджено 207 випадків серед жителів Вінницької області. На разі триває розслідування спалаху, проведення необхідних протиепідемічних та лікувальних заходів», - розповів Іван Киричук.

У Житомирській області епідемії немає: станом на 3 листопада 2023 року в області зафіксовані поодинокі випадки захворювання.

«За даними статистичних звітів за останні 5 років та з початком поточного року в Житомирській області було зареєстровано разом 131 випадок вірусного гепатиту A. В тому числі у 2018 році – 33 випадки, 2019 – 52 випадки, 2020 – 28 випадків, у 2021 – 3 випадки, 2022 – 13 випадків, а з початку 2023 року – 2 випадки захворювання на гепатит A», - повідомив Іван Киричук.

Під час брифінгу Іван Киричук розповів про симптоми та способи зараження вірусним гепатитом А.

«Вірусний гепатит А або ж більш відомий серед населення як хвороба Боткіна – це захворювання людини вірусного походження, що може мати як легкий, так і тяжкий перебіг з ураженням печінки. Вірус гепатиту А гине через 5 хвилин після кип’ятіння, за кімнатної температури в сухому середовищі зберігається до 1 тижня, а у воді зберігається від 3 до 10 місяців. У випорожненнях людини – до 10 діб. Шлях інфікування – фекально-оральний, тобто вірус гепатиту А потрапляє в шлунково-кишковий тракт людини. Захворюванню сприяє вживання інфікованої вірусом води або їжі, недотримання правил особистої гігієни, через брудні руки, у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї, через немиті овочі і фрукти. через близький контакт з носієм вірусу. Інкубаційний період вірусного гепатиту А – це період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів зазвичай триває від 14 до 28 днів», - повідомив Киричук.

Симптоми захворювання вірусним гепатитом А:

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • біль у животі, нудота, блювання, діарея;
  • втрата апетиту;
  • підвищення температури тіла, слабкість;
  • головний біль;
  • темна сеча та знебарвлений стілець;
  • пожовтіння шкіри, склер та слизових оболонок.

«Майже усі інфіковані особи повністю одужують від гепатиту А, але зрідка бувають летальні випадки від блискавичної форми вірусного гепатиту А. Після перенесення захворювання формується довічний імунітет. Профілактика від вірусного гепатиту А полягає в наступному: необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету та контакту з побутовими відходами. Важливо вживати якісну питну воду з перевірених джерел, будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням не менше 10 хвилин. Особливо, якщо є умови спалаху. Добре мийте овочі та фрукти, зелень та ягоди перед вживанням. Не займайтеся самолікуванням, тому що тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит А і надати рекомендації щодо режиму та лікування. Для профілактики існує безпечна та ефективна вакцина проти вірусного гепатиту А. рекомендують 2 дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення протягом 5-8 років. Виконання цих простих правил захистить вас від захворювання вірусним гепатитом А», - розповів Іван Киричук.

Зазначимо, що 2 листопада Міністерство охорони здоров’я спростувало інформацію про карантин в Україні через нібито поширення гепатиту А.

«Інтернет-мережею шириться фейк щодо спалахів гепатиту А в областях та впровадження через це карантину. Також інформація щодо спалаху гепатиту А на Івано-Франківщині є свідомо неправдивою. Дана інформація не відповідає дійсності та є частиною ворожої ІПСО. В разі виявлення випадків захворювання Міністерство охорони здоровʼя повідомить про це на офіційному сайті відомства та сторінках у соціальних мережах. Довіряйте виключно офіційним джерелам інформації та не поширюйте неправдиву інформацію. Загалом, в Україні за 9 місяців зареєстровано 314 випадків захворювання. У 2022 за весь рік було зареєстровано 281 випадок», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 21 вересня у Житомирі у ліцеї №26 виник спалах гострої кишкової інфекції. Захворіло 7 учнів навчального закладу, 5 хворих знаходяться на стаціонарному лікуванні.

Як повідомляв Житомир.info, 26 березня 2018 року 5 учнів загальноосвітньої школи села Холосне Коростенського району захворіли на гепатит, всі перебували на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні Коростенської центральної міської лікарні з діагнозом «вірусний гепатит А». Перебіг захворювання був легкої та середнього ступеня важкості

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гепатит А гепатит Киричук статистика інфекція брифінг  
Матеріали по темі