Влада

У Житомирській ОВА назвали громаду, де ще є 30% нерозглянутих заяв на компенсацію за пошкоджене чи зруйноване житло

6 November 2023, 10:44

У Житомирській області не усі комісії в громадах дотримуються 30-денного строку, який дається на обстеження пошкодженого або зруйнованого житла внаслідок збройної агресії з рф.

Про це 4 листопада під час брифінгу розповіла перша заступниця начальника Житомирської обласної військової адміністрації Наталія Остапченко.

«Вкотре звертаю увагу сільських, селищних та міських голів та наголошую: дотримуйтесь нормативно визначеного 30-денного розгляду заяв. Для прикладу, незадовільною залишається робота комісій у деяких громадах. Зокрема, найбільше необроблених заяв у Малинській громаді: зі 101 заяви, які надійшли на розгляд, необробленими залишаються 32. Звертаю увагу, що з 15 вересня набули чинності зміни до постанови Кабінету міністрів від 21 квітня 2023 року №381 в частині надання компенсацій на проведення робіт в межах капітального ремонту і, відповідно, суму виплат збільшено до 350 тисяч гривень за квартиру. Однак у випадку, якщо не пошкоджені місця загального користування у багатоквартирному будинку. На капітальний ремонт будинку сума виплат збільшилась до 500 тис. грн. Так на сьогодні прийнято ще 22 рішення про надання компенсацій на проведення капітального ремонту житла, 16 з яких у Малинській громаді, одній із найбільш постраждалих внаслідок ракетних обстрілів. Варто відмітити і позитивну динаміку в роботі комісій: оперативно опрацьовують заяви в Житомирській, Народицькій, Гладковицькій, Овруцькій, Станишівській, Чуднівській громадах області», - повідомила Наталія Остапченко.

Перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко нагадала, що з 1 серпня 2023 року стартував новий етап програми «єВідновлення»: українці можуть отримати компенсацію за зруйноване житло та придбати нову домівку у забудовника чи на вторинному ринку.

«У Житомирській області сьогодні нараховується 165 зруйнованих російськими окупантами приватних житлових будинків. З них – 13 у Житомирській, 9 – у Коростенській, 59 – у Малинській, 60 – у Народицькій, 22 – в Овруцькій, 2 – у Станишівській громадах та 2 багатоквартирних будинки у місті Житомирі в яких зруйновано 122 квартири. У вересні комісії почали опрацьовувати заяви, які громадяни подавали за допомогою мобільного застосунку «Дія». На разі жителі області подали 68 заяв на компенсацію за зруйноване житло. Власникам 32 осель вже сформовані житлові сертифікати на загальну суму 36,4 млн грн. Які вже можна буде використати у листопаді на придбання нового житла на заміну зруйнованого. Шановні жителі Житомирщини, якщо ваше житло пошкоджене або зруйноване внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, не зволікайте та якнайшвидше подавайте заяви на компенсацію», - повідомила Остапченко.

Нагадаємо, 2 листопада начальник ОВА повідомив, що жителі Житомирській області подали 587 заяв на отримання компенсації для відновлення житла та 71 заяву за зруйновані оселі внаслідок російської агресії.

Як повідомляв Житомир.info, громадянам, які власним коштом робили ремонти у пошкоджених внаслідок бойових дій оселях, з 1 січня 2024 року почнуть виплачувати компенсацію. 5 жовтня депутати Верховної ради підтримали законопроєкт №10063 про зміни до закону № 2923-IX, яким регулюється порядок виплати компенсацій громадянам, чиє житло було пошкоджене, або зруйноване в результаті російської агресії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: єВідновлення. ДІЯ компенсація Остапченко зруйноване житло пошкоджене житло ЖОВА  
Матеріали по темі