Влада

На комісії Житомирської міськради погодили виділення ще 30 млн грн на житло військовим та розповіли про такі програми

7 November 2023, 15:02

З міського бюджету виділять ще 30 млн грн на купівлю житла для військових Житомирської територіальної громади і це дозволить закрити всі заявки, які надійшли по цій програмі.

Питання розглядали 6 листопада на засіданні комісії з питань бюджету, економічного розвитку, комунальної власності, підприємництва, торгівлі та залучення інвестицій міської ради.

«Просимо внести доповнення щодо грошової компенсації на придбання житла – додати суму 30 мільйонів в бюджет і в програму. Ми виділяли кошти за рішенням міської ради від 15 грудня 2022 року №610: надійшли звернення від 127 людей на 250 мільйонів 266 тисяч 597 гривень. Виплачено 113 людям сума 221 млн 200 тис. грн, у 14 людей залишається потреба на 29 млн 066 тис. 597 грн», - зазначила директорка департаменту соціальної політики міськради Вікторія Краснопір.

На прохання депутатів Вікторія Краснопір детально розповіла для яких категорій громадян виділяються кошти та за якими програмами.

Постанова Кабінету міністрів України №719:

По ній виділяється грошова компенсація на придбання житла учасникам АТО/ООС, захисникам і захисницям України, а також членам сімей загиблих. При чому учасники АТО/ООС, захисники та захисниці, мають право на компенсацію, якщо вони є особами з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок захисту Батьківщини. Ця потреба формується на 1 березня відповідного року. Потреба у нас - 84 людини на суму 177 млн 473,4 тис. грн. Виділено коштів на 26 осіб, фінансовий обсяг - 53 млн 653,9 тис. грн. Потреба залишилася для 58 осіб на суму 123,8 млн грн.

За цією програмою уже придбано житло чотирма заявниками. Тобто черга формується. Люди мають стояти на квартирному обліку у виконавчому комітеті міської ради. Ми формуємо чергу і подаємо в порядку постановки на квартирний облік до обласного департаменту соціального захисту, який є розпорядником коштів вищого рівня. Вони вбудовують цю чергу в загальну чергу внутрішньо обласну, тому можливі такі випадки, що, наприклад, у нас ця людина буде 1, 2, 3 в черзі, а коли в загальнообласному рейтингу вона буде 2, 3, 4 чи 5, тобто йде зміщення номерів в черзі, це таке може бути у зв’язку з тим, що аналізуються дати постановки на квартирний облік в межах області. Потім ця потреба йде до Міністерства ветеранів, воно здійснює розподіл по областях, потім область, відповідно, здійснює розподіл до територіальних громад. І ось, таким чином, у нас 84 людини в потребі, 26 отримали кошти, 58 в потребі залишилось. Постійно йде рух, люди стають на квартирний облік, люди, на жаль, отримують інвалідність, ми дораховуємо їх в цю чергу, збільшуємо потребу і передаємо на область, як до розпорядників коштів.

Є чітко виписаний постановою порядок: люди приходять, їм дається на руки рішення комісій про визначення розміру грошової компенсації. При чому в державі постійно збільшується вартість квадратного метра, і тому ми постійно перераховуємо і даємо людям рішення на збільшену суму з актуальною вартістю квадратного метра. При чому з 26 людей, які отримали грошову компенсацію у нас 25 житомирян і 1 людина - внутрішньо переміщена особа, якій ми допомагали з оформленням документів. Вона отримала рішення комісій в себе за місцем проживання, але, на жаль, у зв’язку з тим, що мала переміститися у зв’язку з війною, вона не змогла отримати там кошти, у своєму міському управлінні соцзахисту, тому зараз вона знайшла прихисток в Житомирі, по ній ми також відпрацювали.

Постанова Кабінету міністрів України №280

За цією постановою право на грошову компенсацію на отримання житла мають особи, які є внутрішньо переміщеними особами і які мають ІІІ групу інвалідності або є учасниками бойових дій і мають інвалідність внаслідок війни. Таких людей у нас в потребі 19 на суму 37 млн 758 тис. грн. Задоволено потребу, тобто визначено і виплачено її 8 людям на 15 млн 303 тис. грн, з них одна людина придбала житло. В потребі залишилося 11 осіб на 22 млн 454 тис.грн. При чому з цих 8 людей, яким виплачена компенсація, четверо ВПО УБД житомиряни, а чотири – внутрішньо переміщені особи з інших регіонів. Так само їм там дали рішення, а ми уже виплачуємо компенсацію

Постанова Кабінету міністрів №214

Це про осіб, які виконували інтернаціональний борг на території інших держав. Тут 9 людей на 17 мільйонів.

Рішення міської ради №610 від 15 грудня 2022 року про Комплексну міську програму соціального захисту населення

Виділення грошової компенсації для придбання житла військовослужбовцям, представникам правоохоронних органів і інших військових формувань, які зареєстровані на території Житомирської територіальної громади. Тобто це, безпосередньо, люди військові, які виконують військовий обов’язок. Підстава – це клопотання командирів військових частин, правоохоронних органів і інших військових формувань. Це перша і друга обов’язкова умова, щоб формування були зареєстровані на території Житомирської ТГ і, звичайно, щоб ці люди перебували на квартирній черзі у виконавчому комітеті або у своїх частинах. Це три умови, які розглядаються, на відповідність цим умовам перевіряються всі заяви. Наразі у нас сформовано потребу – це 127 захисників на 250 млн 266,6 тис. грн. Нараховано протягом 2022-2023 років для 113 людей на 221 млн 200 тис. грн. В потребі у нас сьогодні 14 осіб на 29 млн 066 тис. грн. Просимо 30 мільйонів, тому що тут можуть бути додатково враховані інвалідність, це 10 квадратних метрів. Тому ми просимо 30 млн грн, щоб закрити кількість заяв, яка до нас надійшла.І програма закривається, тому що місто Житомир і Житомирська міська територіальна громада, депутати міськради були першими в цих починаннях і ми виділили досить серйозний обсяг коштів, якщо пройдуть ці 30 мільйонів, то це будуть 250 мільйонів гривень і вже 80 людей придбали житло. Житло купується в межах Житомирської міської територіальної громади, тобто люди залишаються нашими житомирянами, нашими пільговиками. На відміну від інших трьох державних постанов, про які говорила, там житло може бути придбане на території України. Після нас цю програму перейняли достатньо немало міст України: і Харків, і Миколаїв, і Звягель і інші міста. Вони також пішли цим шляхом, але достатньо пізніше. Великий фінансовий ресурс спрямовано. Якщо депутати погодяться з додатковим виділенням коштів, то 127 родин військовослужбовців, які беруть участь в активних бойових діях в тому числі отримають житло.

«Звичайно, ми перевіряємо склад родини, перебування на квартирному обліку, реєстрацію на території Житомирської міської територіальної громади відповідного формування, ми перевіряємо чи є в складі родини особи з інвалідністю для того, щоб по аналогії з державними постановами на виконання нашого положення додати їм вартість 10 квадратних метрів, як особі з інвалідністю, і розподіляємо кошти, рухаємо цей процес», - резюмувала Вікторія Краснопір.

Нагадаємо, за інформацією ОВА, станом на 13 жовтня у Житомирській області з держбюджету виділили кошти на житло для 120 родин ветеранів війни, придбали лише 17.

Житомир.info



Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: комісія бюджет бюджетна комісія житло компенсація військовий Краснопір 
Матеріали по темі