Влада

Народні депутати проголосували за закон, який вилучає у громад «військовий» ПДФО

8 November 2023, 14:29

Верховна рада підтримала в другому читанні проєкт закону 10037 про «військовий» ПДФО, «за» – 253.

Про це 8 листопада 2023 року повідомила голова бюджетного комітету Верховної ради Роксолана Підласа.

«Доходи Дорожнього фонду в 2024 році спрямовуються в загальний фонд державного бюджету і спрямовуються на потреби оборони. «Військовий ПДФО» з 1 жовтня 2023 року до 31 грудня року, в якому буде завершено воєнний стан зараховується до державного бюджету», - йдеться у повідомленні

Як саме буде розподілятися вилучений у місцевих громад «військовий) ПДФО:

з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військовий ПДФО» спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: ДСЗІ на дрони (13 млрд грн) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн);

з 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан «військовий ПДФО» розподіляється в таких пропорціях: 45% - ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд грн), 45% - Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн), 10% - розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

«Звичайний» ПДФО залишається в громадах в обсязі 64% (при цьому не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств з виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення).

Також у 2024 році з громад не буде вилучатися реверсна дотація, а найменш спроможних дотаціями з держбюджету «дотягнуть» до рівня доходів 2021 року.

«Села та селища отримають можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном (зараз тільки міські громади можуть здійснювати). Залишки на рахунках ОМС (органи місцевого самоврядування) можна буде використовувати лише на пріоритетні видатки: соціальні, підтримку оборони, лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії тощо. Ніякого будівництва», - наголошує голова парламентського комітету.

Результати голосування по фракціях

З шести нардепів-мажоритарників від Житомирської області п’ятеро проголосували «за», Богдан Кицак «утримався».

Пресслужба Міністерства фінансів зазначає, що від ПДФО з військових у 2024 році 96,3 млрд грн буде спрямовано до спецфонду держбюджету на конкретні цілі:

45% для виробництва та закупівлі спецтехніки і обладнання (безпілотники, морські дрони) – Адміністрації Держспецзв'язку;

45% Мінстратегпрому для виконання програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, впровадження нових технологій та для виготовлення продукції оборонного призначення;

10% Розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО.

Як повідомляв Житомир.info, 12 вересня 2023 року Кабінет міністрів схвалив проєкт закону про зміни до Бюджетного кодексу України, де, зокрема, передбачено зарахування з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року до спеціального фонду держбюджету ПДФО від грошового забезпечення, винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу. Депутати Житомирської міської ради на сесії 28 вересня ухвалили звернення до Верховної ради, у якому просять не вилучати ПДФО із зарплат військових та силовиків з бюджетів місцевих громад, а мер інформував, що зараз це складає близько 50% доходів, а до повномасштабної війни було 20% від усіх власних надходжень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет ПДФО ВР Підласа Мінфін 
Матеріали по темі