Влада

Мер Житомира прокоментував закон про вилучення військового ПДФО у громад: Ми перетворюємося у бухгалтерію

8 November 2023, 17:03

Вилучення з бюджету Житомирської громади військового ПДФО було очікуваним і з цим можна змиритися, якщо ці кошти зможуть швидко покращити забезпечення Сил оборони України.

Про це 8 листопада у відеозверненні сказав мер Житомира Сергій Сухомлин.

«Сьогодні Верховна рада України прийняла дуже й дуже важливе рішення для країни – вилучила військовий ПДФО у громад. Морально ми вже були готові до цього, підготовка то того голосування йшла досить давно. Не скажу, що я дуже засмучений з цього приводу, для бюджету Житомира це велика втрата, зрозуміло. В країні йде війна і такі рішення теж мають право на життя, тут я не хочу навіть нікого ні в чому звинувачувати. В Житомирі й до повномасштабної війни було багато військових, поліції, СБУ, інших служб, які сплачували ПДФО у місцевий бюджет. У військових, хочу нагадати, є діти, на одну дитину в садочку (потрібно) десь 32 тисячі гривень з міського бюджету на рік. Як ми будемо це перекривати – це питання, яке нам разом з депутатами потрібно буде вирішити. Думаю, якось виживемо. Фактично ми перетворюємося на бухгалтерію по видачі зарплат, сплаті комунальних платежів і утриманню критичної інфраструктури», - сказав Сергій Сухомлин.

Мер ще раз наголосив, що не критикує рішення про вилучення ПДФО, але воно дійсно має змінити систему фінансування та забезпечення підрозділів ЗСУ.

«Я маю надію, що буквально через декілька місяців за рахунок цих коштів у нас Збройні сили України отримають штатні боєприпаси для fpv-дронів, самі дрони в необхідній кількості й багато чого іншого з’явиться на фронті, пікапів буде достатньо, вантажівок, «екофлошек», РЕБ і всього іншого. Не зрозуміло, чому такі рішення приймаються заднім числом – з 1 жовтня6 військові наших бригад, які сплачують ПДФО, вже за жовтень і половину листопада отримали вже отримали десятки мільйонів гривень допомоги чи прямих субвенцій. І на завтрашню сесію у нас йде 82 мільйони прямих субвенцій. Нам військовий ПДФО знімають і потрібно буде перерозподілити кошти з інших програм, щоб закрити бюджет до кінця цього року», - сказав мер Житомира.

Він також дав пораду «деяким діячам», яки закидають міській раді купівлю «мавіків» за завищеними цінами: «Підіть і купіть».

Крім того, мер анонсував презентацію найближчим часом великого проєкту допомоги ЗСУ, бо якого зможе долучитися кожен житель Житомирської громади.

Нагадаємо, вдень 8 листопада Верховна рада підтримала в другому читанні проєкт закону про направлення «військового» ПДФО в державний бюджет: «за» проголосували 253 народні депутати.

Як повідомляв Житомир.info, 12 вересня 2023 року Кабінет міністрів схвалив проєкт закону про зміни до Бюджетного кодексу України, де, зокрема, передбачено зарахування з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року до спеціального фонду держбюджету ПДФО від грошового забезпечення, винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу. Депутати Житомирської міської ради на сесії 28 вересня ухвалили звернення до Верховної ради, у якому просять не вилучати ПДФО із зарплат військових та силовиків з бюджетів місцевих громад, а мер інформував, що зараз це складає близько 50% доходів, а до повномасштабної війни було 20% від усіх власних надходжень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет ПДФО ЗСУ дрон Сухомлин  
Матеріали по темі