Суспільство

З початку року в Житомирській області 12 ліцеїстів постраждали від гострої кишкової інфекції, одна дитина – від ботулізму

9 November 2023, 09:41

З початку року в Житомирській області зареєстровано два спалахи гострої кишкової інфекції, внаслідок якого постраждали дванадцять дітей до 17 років, дев’ять побутових випадків захворювань на ботулізм та один випадок отруєння грибами з летальним наслідком.

Про це 9 листопада повідомила пресслужба ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області

«За 10 місяців 2023 року зареєстровано 2 спалахи гострої кишкової інфекції, внаслідок якого постраждали 12 дітей до 17 років. За аналогічний період минулого року спалахів не реєструвалось. Спалахи ГКІ пов’язані з об’єктами підвищеного епідемічного ризику: постраждали учні Корнинського ліцею Корнинської селищної ради Житомирського району та ліцею №26 Житомирської міської ради. Основною причиною спалахів послужило: порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів в ліцеях, не дотримання правил особистої гігієни працівниками харчоблоку та учнями», - йдеться у повідомленні.

Спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань. Під час розслідування спалахів здійснено комплекс протиепідемічних заходів, вжито адекватних до ситуації заходів реагування. Протиепідемічні заходи у вогнищах завершені, розповсюдження захворювань не відбулось.

Окрім того, станом на 07.11. 2023 року, по області зареєстровано 9 побутових випадків захворювань на ботулізм, внаслідок яких постраждало 11 осіб, в т.ч. 1 дитина до 17 років (жителі м.Овруча, с.Каленське, с.Сорокопень Коростенського району; смт Романів, смт Любар, с.Новий Любар Житомирського району; Баранівської міської громади Звягельського району та м.Бердичева). Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: тушонка та паштет з свинини, тушонка куряча, тушонка з качиного м’яса, рибні консерви та кабачки консервовані. За аналогічний період минулого року було зареєстровано 6 випадів, де постраждало 7 дорослих осіб.

Також зареєстровано 1 випадок отруєння грибами в побуті у м.Овруч Коростенського району, де постраждала 1 особа з летальним наслідком. Минулого року випадків отруєнь грибами не реєструвалось.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань випадків ботулізму та отруєнь грибами.

Нагадаємо, 7 листопада пресслужба ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області інформувала про те, що житель села Сорокопень Словечанської сільської територіальної громади Коростенського району госпіталізований до лікарні з тяжким перебігом ботулізму.

Як повідомляв Житомир.info, 21 вересня 2023 року в ліцеї №26 виник спалах гострої кишкової інфекції. Захворіло 7 учнів навчального закладу, 5 хворих знаходилися на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні КУ «Дитяча міська лікарня ім. В.Й.Башека» з діагнозом: «Гастроентероколіт», перебіг захворювання середнього ступеня важкості, 2 хворих перебували на амбулаторному лікуванні. 29 вересня 2023 року фахівець з інтерв’ювання ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Галина Заріцька повідомила, що з дитячої лікарні вже виписали всіх учнів житомирського ліцею №26, а на трьох осіб склали протоколи, зокрема, на відповідальну за організацію харчування, на медичну сестру та керівника навчального закладу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ботулізм гриби отруєння діти ліцей №26 Корнинський ліцей ліцей кишкова інфекція інфекція 
Матеріали по темі