Події

У заказнику Житомирської області чоловік драчем ловив рибу: сума збитків становить майже 100 тис. грн

10 November 2023, 10:09

Збитки, завдані довкіллю через порушення правил рибальства в районі гідрологічного заказника місцевого значення «Гамарня», склали майже 100 тис.грн.

Про це 10 листопада повідомляє Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«8 листопада 2023 року під час проведення рейдових заходів інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу на території гідрологічного заказника місцевого значення «Гамарня» було зафіксовано факт порушення вимог природоохоронного законодавства в частині порушення правил охорони та використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду. Так, в районі села Гамарня було виявлено чоловіка, який за допомогою колючого знаряддя лову (драча) методом багріння здійснював незаконний лов водних біоресурсів у річці Ірша у зимувальній ямі Малинського водосховища, яке входить до гідрологічного заказника місцевого значення «Гамарня». Внаслідок незаконного вилову було спіймано 10 екземплярів риби - 9 лящів та 1 окунь. Вилучені біоресурси залишено на відповідальне зберігання, знаряддя лову конфісковані», - йдеться в повідомленні.

Зазначене порушення зафіксовано протоколом про адміністративне правопорушення за ст. 91 КУпАП.

«Матеріали скеровані до судових органів для розв'язання питання щодо притягнення порушника до відповідальності.Наразі фахівцями Інспекції вже обраховано розмір збитків, завданих рибному господарству внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Загальний розмір шкоди становить майже 100 000 грн», - повідомляють в Держекоінспекції.

Довідково:

Відповідно до п. 3.15 Правил любительського і спортивного рибальства забороняється вилов водних біоресурсів за допомогою колючих знарядь лову та способом багріння. До колючих відносяться знаряддя лову, які утримують впійману рибу шляхом механічного проколювання будь-якої частини тіла (на відміну від активного захоплення рибою приманки ротовою порожниною). Способом використання драча є різка проводка знаряддя лову у воді з фіксацією риби на гачку за будь-яку частину тіла, тобто багріння.

Вилов риби способом багріння вважається недопустимим та варварським. Адже під час такого забороненого методу більша частина риби зривається, залишається пораненою у воді, починає хворіти та гине. Таким чином недобросовісні рибалки більше знищують рибу, ніж виловлюють.

Нагадаємо, 17 жовтня на водосховищі у селищі Корнин Житомирського району викрили чоловіка, який ловив рибу за допомогою заборонених знарядь. Сума збитків майже 170 тисяч гривень.

27 жовтня Житомирський рибоохоронний патруль видав наказ про те, що з першого листопада цього року забороняється ловити рибу у зимувальних ямах. За недотримання зазначених норм передбачено покарання: від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності.

Як повідомляв Житомир.info, 10 жовтня 2023 року Державна екологічна інспекція Поліського округу повідомила про те, що на водосховищі в Житомирській області чоловіки виловлювали рибу одразу кількома сітками: сума збитків склала майже 800 тисяч гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: браконьєр риба штраф драч рибалка еколог екоінспекція Гамарня заказник зимувальна яма 
Матеріали по темі