Влада

У райцентрі Житомирської області погодили концепцію пам’ятного комплексу захисникам України: обирали між двома варіантами

19 November 2023, 11:04

Погоджено концепцію пам’ятного комплексу захисникам України у Бердичеві.

Про це 18 листопада повідомляє Бердичівська міська рада.

«На розсуд рідних та близьких бердичівлян, котрі пішли з життя, відстоюючи незалежність та територіальну цілісність української держави у боротьбі з рашистами, представили ескізні пропозиції майбутнього Пам’ятного комплексу Захисникам України. Начальник управління містобудування, архітектури та земельних відносин Бердичівської міської ради, головний архітектор громади Олег Савицький презентував два проєктні варіанти: на меті було погодити єдину концепцію комплексу з урахуванням можливих зауважень та пропозицій рідних загиблих Героїв. Комплекс буде виконано у вигляді тризуба – таке бачення запропонував архітектор проєкту, і з ним погодилися учасники обговорення. Бокові елементи планується виконати у вигляді стел, всередині буде встановлено шпиль – все це разом утворюватиме Герб України. У свою чергу, за ідеєю архітектора, зовні стели мають бути виконані у темних кольорах (для цього хочуть використати темний граніт), зсередини ж комплекс облаштують білим мармуром. Темне, пояснює Олег Савицький, символізуватиме війну та все те трагічне, що вона принесла з собою. Водночас, на зміну темряві, зрештою, приходить світло – мир і спокій. Їх для української нації несуть люди зі світлими душами, за цей мир і спокій у волі й свободі вони віддають свої життя», - йдеться в повідомленні.

Всередині, на білому, викарбують імена загиблих Героїв-бердичівлян, зовні на стелах планують встановити інтерактивні екрани, аби люди змогли побачити фото Захисників та інформацію про кожного з них.

«Щодо шпиля, то попередньо вирішено, що на лицьовому боці буде зображений Герб України, а на зворотному, як символ Пам’яті й Миру, облаштують дзвін. Окремо опрацьовуються варіанти підсвічення та місце для покладання квітів.Виконати проєктні роботи та виготовити кошторис: на думку Олега Савицького, це цілком реально зробити ще до кінця цього року, аби вже у наступному, за належних умов, розпочати будівництво», - інформують у міськраді.

Бердичівська міська рада зазначає, що пам’ятний комплекс буде встановлено на місці обеліска перемоги радянського народу над фашистською Німеччиною – на початку бульвару Лонського біля 1-ї гімназії. Сам обеліск демонтують і перенесуть в інше місце.

«Війна з рашистським режимом – то війна за життя України й української нації. За те, аби жила держава та її громадяни, геройськи гинуть найвідданіші, найсміливіші, найвідповідальніші з українців. У мирних містах та селах мають жодної хвилини не забувати про це. Попередньо визначено, що певну суму коштів на зведення Пам’ятного комплексу закладуть до бюджету громади. Разом із тим вирішено відкрити спеціальний благодійний рахунок, на який переказати гроші на будівництво зможуть усі охочі. Номер рахунку та інформацію щодо розпорядника коштів буде оприлюднено на Офіційному сайті Бердичівської міської ради», - повідомляють у Бердичівській міськраді.

Нагадаємо, 2 жовтня у Бердичеві, біля районної військової адміністрації, відкрили Алею пам’яті захисникам України.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі влада збирається облаштувати Алею слави загиблим, але вже після війни. Про це 14 вересня 2023 року в програмі «Діалоги» на Житомир.info, відповідаючи на питання читачки, сказав міський голова Сергій Сухомлин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бердичів комплекс ЗСУ Савицький пам'ятник 
Матеріали по темі