Влада

Екскерівнику АТ «Житомиргаз» продовжили запобіжний захід ще на 60 днів і зменшили розмір застави до 32 млн грн

21 November 2023, 13:17

Колишньому голові правління АТ «Житомиргаз» Валентину Ющенку за клопотанням детектива Бюро економічної безпеки України суд продовжив до 6 січня 2024 року включно запобіжний захід – тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 32 млн 208 тис. грн.

Відповідна ухвала Шевченківського районного суду м. Києва від 8 листопада 2023 року оприлюднена 17 листопада.

«03 листопада 2023 року до Шевченківського районного суду м.Києва надійшло клопотання прокурора Київської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони старшого детектива першого відділу детективів Підрозділу детективів із захисту економіки у сфері надання фінансових послуг Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України, погоджене з прокурором відділу Офісу Генерального прокурора, про продовження строків запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_4, підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України, у кримінальному провадженні, відомості щодо якого внесено до ЄРДР за №72022000420000075 від 25.10.2022 року... Досудовим розслідуванням встановлено, що група осіб створила стійку, ієрархічно структуровану злочинну організацію, до якої входять службові особи ТОВ «ЙЕ Енергія», ТОВ «Регіональна Газова Компанія», керівники підконтрольних газорозподільних компаній, що входять в Групу компаній «Регіональна Газова Компанія», діяльність якої спрямована на заволодіння та протиправне використання коштів тарифу, які передбачені на закупівлю природного газу для покриття виробничо-технологічних витрат газорозподільних мереж, а також на ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування в особливо великих розмірах, шляхом виведення вказаних грошових коштів у «тіньовий» обіг за рахунок проведення безтоварних операцій по закупівлі природного газу та фінансування інших видів операційної діяльності Групи компаній «Регіональна Газова Компанія» (виплата дивідендів, надання фінансової допомоги, штучне збільшення обігових коштів тощо), учасником якої був ОСОБА_4», - йдеться в ухвалі.

Зазначається, що 16 червня 2023 року колишньому голові правління АТ «Житомиргаз» повідомили про підозру у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовими особами своїм службовим становищем, вчиненого організованою групою в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України та у легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, тобто у здійсненні фінансових операцій з майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, вчиненого організованою групою в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України.

На початку жовтня Валентина Ющенка затримали і обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативною сумою застави понад 40 млн грн.

Захисник та сам підозрюваний заперечували проти продовження строку тримання під вартою.

«Захисник ОСОБА_14 у судовому засіданні просив відмовити у задоволенні клопотання про продовження строку тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_4 заперечував, подав до суду письмові заперечення, вказав, що варто звернути увагу на перекваліфікацію та те що підозра не обґрунтована, зазначив, що ризики не доведені, підозрюваний міг поїхати за кордон, оскільки має трьох дітей. Між тим, повідомив, що розмір застави є занадто великим та таким, який нереально сплатити. Підозрюваний ОСОБА_4 у судовому засіданні підтримав думку захисника, заперечував щодо задоволення клопотання про продовження відносно нього строку тримання під вартою, вказав, що не розуміє в чому його звинувачують», - зазначається в ухвалі.

Суд задовольнив клопотання БЕБ і продовжив Валентину Ющенку строк тримання під вартою ще на 60 днів, помірною для підозрюваного сумою застави визначив 32 млн 208 тис. грн, а в разі внесення застави – не відлучатися без дозволу за межі Житомирської області.

Нагадаємо, на початку вересня 2023 року поліція відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.364-1 КК України (Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) щодо незаконно нарахування та виплати премій членам правління АТ «Житомиргаз» в розмірі 7,9 млн грн: рішення щодо преміювання ухвалили на засіданні наглядової ради АТ «Житомиргаз» 12 травня 2023 року. У реєстрах зміна керівника АТ «Житомиргаз» відбулася 28 червня 2023 року, а 29 червня цього року стало відомо, що АТ «Житомиргаз» офіційно перейшов під контроль держави і контролюється «Нафтогаз України».

2 листопада в Корольовському районному суді м.Житомира зареєстрований позов Валентина Ющенка до акціонерного товариства «Житомиргаз» щодо стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, недоплаченої суми компенсації за невикористані відпустки та вихідної допомоги – всього 9 млн 324 тис. 900,25 грн.

Як повідомляв Житомир.info, зарплата голови правління акціонерного товариства «Оператор газорозподільних систем «Житомиргаз» Валентина Ющенка за 2019 рік становила 2 млн 886 тис. 995 грн, за 2020 рік – 3 млн 041 тис. 427 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ющенко Житомиргаз суд запобіжний захід арешт привласнення майна відмивання доходів застава 
Матеріали по темі