Здоров'я

Уряд ухвалив постанову про наглядові ради у медзакладах: 50% членів будуть представниками громадськості

22 November 2023, 14:15

Уряд врегулював порядок створення наглядових рад у медзакладах, до складу яких залучатимуть представників громадськості. Наглядові ради створять у тих лікарнях, що надають спеціалізовану медичну допомогу та мають укладені контракти із НСЗУ.

Про це 21 листопада повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

«Створення ефективних наглядових рад є продовженням процесу автономізації медзакладів і реформи децентралізації. Рішення про створення таких рад прийматиме власник медзакладу. Наглядові ради допоможуть створити умови для захисту прав пацієнтів і медиків, а також для підзвітності й прозорості діяльності керівника медичної установи. Їх функціонування при медзакладах сприятиме наданню якісної та доступної медичної допомоги пацієнтам. Також створення наглядових рад забезпечить реалізацію прав пацієнтів і працівників медзакладу та сприятиме ефективній реалізації прав власника на управління закладом», - йдеться у повідомленні.

Окрім того, залучення представників громадськості до наглядових рад забезпечить ефективне стратегічне планування та розвиток, професійний менеджмент і незалежний аудит. До складу наглядової ради кожного медзакладу має входити не менше ніж 50% представників громадськості.

Постанова Кабінету міністрів про утворення наглядових рад оприлюднена на Урядовому порталі.

Порядком передбачено, що наглядова рада утворюється за рішенням власника закладу.

Кількість членів наглядової ради визначається залежно від статусу закладу охорони здоров’я у спроможній мережі закладів охорони здоров’я відповідного госпітального округу і становить:

від 5 до 7 осіб – для загального закладу охорони здоров’я та/або іншого закладу охорони здоров’я;

від 7 до 11 осіб – для кластерного закладу охорони здоров’я;

від 11 до 15 осіб – для надкластерного закладу охорони здоров’я.

«Наглядова рада складається з представників власника – від двох до семи осіб та незалежних членів наглядової ради – від трьох до восьми осіб. Наглядова рада, в якій кількість представників власника перевищує кількість незалежних членів наглядової ради, не є правоможною. У разі коли кількість незалежних членів наглядової ради скоротилася після початку її діяльності, чинний склад наглядової ради організовує проведення конкурсу на заповнення вакантних посад незалежних членів наглядової ради», - зазначається у Порядку утворення наглядової ради закладу охорони здоров’я.

Кандидат у члени наглядової ради повинен відповідати таким вимогам:

1) вища освіта не нижче першого (бакалаврського) рівня. При цьому перевага надається кандидатам із спеціальностями галузей знань «Охорона здоров’я», «Управління та адміністрування», «Публічне управління та адміністрування», «Право», «Соціальні та поведінкові науки» (спеціальність «Економіка»);

2) досвід роботи не менш як п’ять років в одній або сукупно у кількох зазначених галузях;

3) вільне володіння державною мовою.

«Кандидатом у члени наглядової ради не може бути особа, яка має судимість за вчинення кримінального правопорушення, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, або на яку протягом останніх п’яти років накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення», - наголошується в Порядку.

Незалежні члени наглядової ради обираються за конкурсом, а членом наглядової ради комунального закладу охорони здоров’я – представником власника призначається посадова особа органу місцевого самоврядування, структурного підрозділу з питань охорони здоров’я, які здійснюють функції з управління відповідним закладом охорони здоров’я, та/або депутат відповідної місцевої ради (за згодою).

Строк повноважень члена наглядової ради (як представників власника, так i незалежних членів наглядової ради) становить п’ять років, але може бути меншим у зв’язку з плановою ротацією. Одна і та сама особа (як представник власника, так і незалежний член наглядової ради) не може бути членом наглядової ради більше двох строків підряд. Особа не може бути одночасно членом наглядової ради більше п’яти закладів охорони здоров’я в одному госпітальному окрузі.

Нагадаємо, на сесії Житомирської міської ради 17 червня 2021 року депутати утворили наглядові ради 15 комунальних підприємств, найменша кількість членів була у наглядових радах КП «Лікарня №1» та КП «Дитяча лікарня ім.В.Й.Башека» – 4 і 5 депутати, відповідно. В червні 2023 року влада Житомира повідомила про плани об’єднати дорослу та дитячу лікарню, щоб отримати медичний заклад кластерного типу, рішення ухвалили на сесії 29 червня 2023 року: припинити юридичну особу – комунальне підприємство «Дитяча лікарня імені В.Й.Башека», реорганізувавши шляхом приєднання до комунального підприємства «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка».

Як повідомляв Житомир.info, станом на 24 липня 2023 року МОЗ погодило в Житомирській області 6 надкластерних обласних медзакладів і 5 кластерних – в Житомирі та трьох райцентрах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: наглядова рада МОЗ лікарня медзаклад КМУ  
Матеріали по темі