Новини компаній

Оптимізація живлення: найкращі акумулятори для ДБЖ

22 November 2023, 15:39

Джерело безперебійного живлення – незамінний пристрій в умовах регулярного відключення електроенергії, який захищає обладнання від пошкоджень. Він відповідає за стабільну роботу техніки в екстрених ситуаціях, але й сам потребує надійного джерела струму. Такими є сучасні акумулятори для ДБЖ, які мають великий ресурс роботи, вбудовану BMS-плату, швидку зарядку. Вам потрібно тільки підібрати найкращу модель, спираючись на особливості безперебійника та параметри батареї.

Що треба враховувати при виборі акумулятора для ДБЖ

Українські інтернет-магазини пропонують десятки акумуляторів від відомих виробників, враховуючи Trinix, Kraft, Kung Long та WBR. Й зробити вибір набагато простіше, ніж в офлайн-магазині, адже під кожну модель створена сторінка з детальним описом та параметрами.

Однак все одно потрібно розбиратися в ключових критеріях вибору акумулятора для ДБЖ:

  • тип – свинцево-кислотні (AGM), гелеві (GEL) та літій-залізо-фосфатні (LiFePo4);
  • напруга – 6 В (підходять переважно до електротранспорту, складської електротехніки) та 12 В (встановлюють в більшість обладнання);
  • ємність – становить в середньому від 1.2 Ah до 200 Ah. Далі ми детально розповімо, як дізнатися потрібну ємність;
  • ресурс – оптимальним значенням є 1000 та більше, а деякі моделі здатні витримувати навіть 8000 циклів глибокого розряду.

Ємність – це параметр, який заслуговує більшої уваги. Щоб провести розрахунок акумулятора для ДБЖ, використовуйте наступну формулу:

(Потужність пристрою (Вт) * Час збереження навантаження (Години)) / (Напруга живлення (В) * Коефіцієнт ємності (зазвичай 1))

До отриманого значення треба додати 20%, щоб уникнути перевантаження в пікові моменти. Якщо ж виникнуть складнощі з розрахунком ємності або питання по інших параметрах, ви можете звернутися до спеціалістів служби підтримки інтернет-магазину.

Які особливості має кожен тип акумулятора для ДБЖ

Тип пристрою – один з найважливіших критеріїв вибору. Якщо принцип роботи єдиний для всіх моделей, то робоче середовище суттєво відрізняється. А воно вже впливає на кількість циклів заряду-розряду, рівень саморозряду, способи встановлення, термін служби.

Саме тому ми пропонуємо детальніше розібрати особливості кожного типу акумулятора для ДБЖ:

  • Свинцево-кислотні (AGM) – електроліт утримується в стекловолоконному матеріалі, що поглиблюється між пластинами. Вони підтримують можливість монтажу в різних положеннях, не потребують обслуговування, мають низький саморозряд, а їх термін служби досягає 5-10 років.
  • Гелеві (GEL) – електроліт утримується завдяки густому гелю, а не рідині. Саме тому гелеві акумулятори для ДБЖ більш стабільні та надійні, стійкі до глибокого розряду, мають низький рівень саморозряду, а їх термін служби складає близько 7 років.
  • Літій-залізо-фосфатні (LiFePo4) – використовують сполуку літію, заліза та фосфору, тому максимально безпечні у використанні. Вони мають велику ємність, низький саморозряд, швидко заряджаються, стійкі до великої кількості циклів заряду-розряду, стабільно працюють при низьких температурах. Єдиним недоліком є висока вартість, якщо порівнювати з іншими типами батарей.

Крім класичних типів, є ще їх розширені версії – AGM та GEL Super Charge. Вони мають підвищену стійкість до глибокого розряду, більшу ефективність, покращений термін експлуатації. Такі моделі відрізняються більшою продуктивністю та тривалістю роботи, відповідно, ідеально підходять для інтенсивного використання.

Які акумулятори кращі для ДБЖ

Свинцево-кислотні акумулятори для ДБЖ – надійний та економічний варіант, який підходить для стандартних застосувань у домашньому використанні. AGM добре працюють в різних положеннях, мають низький саморозряд та потребують мінімального обслуговування, при цьому ціни на них досить демократичні.

Гелеві акумулятори для ДБЖ варто придбати, коли потрібен пристрій з високою стійкістю до глибокого розряду та великою кількістю циклів заряду-розряду. GEL коштують дорожче ніж AGM, зате вони більш надійні, здатні забезпечити безперебійне електроживлення навіть при великих навантаженнях.

Якщо шукаєте пристрій з найкращими характеристиками, тоді варто розглянути літій-залізо-фосфатні акумулятори для джерела безперебійного живлення. Більшість моделей має величезну кількість циклів заряду-розряду (понад 8000) та велику ємність (100-200 Ач), оснащені BMS-платою та швидкою зарядкою. LiFePo4 ідеально підходять для роботи в екстремальних умовах (робоча температура – від -15 °C до +60 °C), при цьому їх коефіцієнт корисної дії варіюється від 95% до 98%.

Висновок

Ємність, напруга, ресурс, робоча температура, виробник, ціна – це дуже важливі критерії при вибору акумулятора для ДБЖ, але головним, який безпосередньо впливає на інші параметри, залишається тип пристрою. І тут важливо спиратися на умови використання та фінансові можливості: якщо потрібен найкращий варіант за будь-яку ціну, тоді варто розглянути LiFePo4, якщо при цьому бюджет обмежений – AGM або GEL. А також вивчайте особливості кожної конкретної моделі, тим паче в інтернет-магазинах вся необхідна інформація знаходиться на одній сторінці, що суттєво спрощує пошуки.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДБЖ живлення акумулятор 
Матеріали по темі