Влада

Співвласники житла можуть отримати окремий сертифікат на компенсацію за програмою єВідновлення

28 November 2023, 09:51

Відтепер співвласники можуть отримати окремий сертифікат на компенсацію за зруйноване майно за програмою єВідновлення. Комісія визначить суму компенсації для кожного співвласника відповідно до його частки у власності. Сертифікат можна буде використати, щоб самостійно придбати нову квартиру чи будинок.

Про це 27 листопада повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації України.

«Ще більше українців зможуть отримати компенсацію за зруйноване майно за програмою єВідновлення. Відтепер сервісом можуть скористатися співвласники знищених домівок», - йдеться у повідомленні.

Раніше подати заяву в Дії на одержання компенсації за зруйноване житло могли лише одноосібні власники квартири чи будинку. Тепер зробити це можуть і співвласники знищених домівок. Для цього їм необхідно разом подати в застосунку одну спільну заяву або декілька окремих.

Після цього комісія органу місцевого самоврядування опрацьовує повідомлення та визначить суму компенсації для кожного співвласника відповідно до його частки у власності. Кожен з них отримає окремий житловий сертифікат у Дії. Його можна буде використати, щоб самостійно придбати нову квартиру чи будинок. Або обʼєднати житлові сертифікати з іншими людьми, щоб разом придбати нове спільне житло.

Щоб скористатися сертифікатом, потрібно припинити право власності на знищений об’єкт нерухомості за згодою всіх співвласників. Робити це необхідно виключно після того, як кожен з них отримає житловий сертифікат.

Загалом українці вже подали 6,4 тисяч заяв про зруйноване майно, щоб отримати компенсацію за програмою єВідновлення й придбати нову квартиру чи будинок. З них 827 людей уже мають згенеровані сертифікати, які підтверджують суму компенсації.

Послугу компенсації за зруйноване майно розроблено Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Міністерством цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» і Світового банку.

Нагадаємо, станом на 1 вересня у Житомирській області об’єктів, пошкоджених внаслідок російської збройної агресії, налічується 4814. Це на 1464 більше, ніж станом на початок року. Із 66 територіальних громад області, пошкодження зареєстровані у 28,87% руйнувань – складає житловий фонд (4166 об’єктів).

Як повідомляв Житомир.info, з 10 травня 2023 року у «Дії» запрацювала послуга єВідновлення для виплати коштів на ремонт пошкодженого внаслідок війни житла. Власники пошкодженого майна можуть отримати фінансову підтримку для закупівлі будівельних матеріалів та оплати ремонтних робіт. Суму визначає комісія після підрахунку обсягів пошкоджень. Якщо у житла є співвласники, вони мали погодитись на участь у програмі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: єВідновлення сертифікат компенсація гроші відшкодування ремонт житло оселя 
Матеріали по темі