Місто

Влада Житомира хоче відновити маршрут №5, але для приватних та комунальних автобусів не вистачає водіїв

28 November 2023, 13:22

Через зростання цін на пальне у Житомирі один з перевізників відмовився надавати свої послугу, тому 27 листопада на маршрут № 5 «Мальованка – Космонавтів» не виїхали автобуси.

«Здорожчення пального – це основна причина. На пальне, газ збільшилася вартість на заправних станціях, тому він (ред. перевізник) не може виконувати таку кількість рейсів з такою вартістю палива. Договір був укладений ще до війни на конкурсних засадах – це перевізник ФОП Яценко, який обслуговував маршрут №5 більше ніж 8 років. У нас основний договір з ним закінчився, оскільки під час воєнного стану у нас конкурси не проводяться, у нього був тимчасовий договір. Вийшов термін тимчасового договору, він вирішив не продовжувати його і звернувся до нас з тим, що не буде обслуговувати цей маршрут», - розповідає заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

У міській раді зазначають: інші перевізники також зіштовхнулися з такою проблемою, але наразі не відмовляються перевозити пасажирів. Щодо маршруту №5, то зараз там не працює ні приватний, ні комунальний транспорт, тому що не вистачає водіїв.

«Ще ніхто не звертався, поки маємо лише прецедент по маршруту №5, але маючи перевізників, які їздять на газу, то я думаю, що можуть бути ще звернення. Ми вже вчора переговорили з усіма перевізниками, є охочі виконувати рейс, але немає ким, бо не вистачає водіїв, не вистачає чоловічої сили, щоб стати на маршрут. У нашого комунального перевізника «ЖТТУ» сьогодні також не вистачає 58 водіїв на ті автобуси, які є», - говорить Олександр Шевчук.

Щоб втримати перевізників планують компенсувати пільгові перевезення, зараз створюють механізм.

«В розробці методика щодо компенсації пільгових перевезень приватному перевізнику і нашому комунальному автобусному парку, бо законом передбачено 25 пільгових категорій і плюс рішення, яке ми приймали на виконкомі, що мають право їздити військовослужбовці, територіальна оборона, поліція, ДСНС, працівники при виконанні службових зобов'язань. Це навантаження бере на себе перевізник, не важливо приватний чи комунальний, він возить їх безоплатно, а пальне, ремонт вартують коштів. Тому зараз розробляється ця методика і думаю, що на початок року ми вийдемо», - розповідає заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Також у міській раді запевнили: попри зростання цін на пальне, вартість проїзду підвищувати не планують.

«Ми вже неодноразово говорили, що на сьогодні, під час воєнного стану, підіймати варіть на проїзд недоречно», - сказав заступник Житомирського міського голови.

Нагадаємо, ввечері, 27 листопада, Житомирська міська рада повідомила, що автобусний маршрут № 5 «Мальованка – Космонавтів» більше не діятиме.

Як повідомляв Житомир.info, 20 вересня 2021 року у Житомирі відбувся конкурс на визначення перевізників на міських автобусних маршрутах. Згідно з його результатами, перевізником маршруту № 5 «Мальованка – Космонавтів» став ФОП Яценко С.А., на балансі якого зареєстровано 9 транспортних засобів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: транспорт маршрут маршрут № 5 Мальованка – Космонавтів Шевчук водій 
Матеріали по темі