Влада

Голова НАЗК розповів, чого в Житомирській області не вистачає для запобігання корупції

30 November 2023, 18:03

30 листопада до Житомира з робочим візитом приїхав голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, де зустрівся з представниками обласної та місцевої влади.

Після засідання Олександр Новіков розповів, чого не вистачає в області для запобігання корупції.

«Дійсно, Житомир є одним з п'яти міст доброчесності, який працював і продовжує працювати з Європейською антикорупційною ініціативою, але, на жаль, більш ніж пів року немає уповноваженої особи, «офіцера з доброчесності». Ми ось з пані Світланою (ред. перша заступниця Житомирського міського голови) спілкувалися зранку на цю тему і сподіваємося, що найближчим часом така особа буде призначена. Тому що, якщо немає людини, яка відповідальна за процес запобігання правопорушенням, очевидно, що рано чи пізно, як то кажуть – це «вистрелить», і буде якась можливість для вчинення правопорушення, потім кримінальних проваджень, і це відсутність безпеки, шкода репутації влади та неефективність функціонування. Також ми проговорили з керівником військової адміністрації питання підключення ОВА, я сподіваюсь і міської ради, і всіх комунальних організацій до «Порталу викривачів» до березня. Що таке «Портал викривачів»? Він в Україні й у світі найсучасніший, це внутрішній канал повідомлення про корупцію працівником такої організації до антикорупційного уповноваженого або до керівника, щоб перебудувати процеси», – розповідає голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

Також голова Національного агентства з питань запобігання корупції, звернув увагу, що засідання Житомирської обласної ради є закритими.

«Сподіваюся, що обласна рада нарешті забезпечить відкритість своїх засідань. Бо без відкритості, немає довіри, а як показує світовий досвід, сильними є ті держави, які ґрунтуються на довірі громадян до органів влади», - зазначив Олександр Новіков.

Обласна влада працює прозоро та реагує на публікації в ЗМІ, переконує начальник Житомирської ОВА.

«Ми дійсно ведемо політику прозорості. В жовтні створена, на вимогу суспільства, група «Прозорість і підзвітність», це вже дало можливість зекономити більш як 15 млн грн на державних закупівлях. Всі закупівлі зараз відкриті, більше того ми реагуємо, дякуючи журналістам в тому числі на всі публікації, комунікуємо і проговорюємо, де можемо зекономити, бюджетні, державні чи кошти місцевих бюджетів, ми це робимо і далі працюємо, співпрацюємо і наша задача, зробити наше життя, наше суспільство максимально прозорим і доброчесним», - запевняє начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Також Олександр Новіков поділився ще однією стратегією з запобігання та протидії корупції.

«Сталою відповіддю на те, як зробити державу, ефективною є не посадки, це також важливо і це треба робити, а зміна правил і не толерування корупції та розбудова доброчесності, як здатності діяти правильно, навіть коли на тебе ніхто не дивиться. Тут ми сподіваємося на спільну роботу з вами. Європейський союз, США і наші партнери готові інвестувати кошти в спільні з вами інформаційні кампанії», - сказав керівник НАЗК.

Нагадаємо, в Житомирській обласній раді до кінця вересня 2023 року планували провести оцінювання корупційних ризиків у діяльності.

Як повідомляв Житомир.info, розпорядженням начальника Житомирської ОВА Віталія Бунечко від 10 жовтня 2023 року створена робоча група «Прозорість та підзвітність». 13 жовтня 2023 року у Житомирській ОВА відбулося перше засідання робочої групи «Прозорість та підзвітність», де заявили про готовність боротися з корупцією та запобігати «проявам цього явища на території області».

А відповідно до розпорядження №558 від 22 листопада 2023 року начальник Житомирської ОВА змінив склад робочої групи «Прозорість та підзвітність» , додавши інспектора апарату Василя Хомюка та голову ГО Сергія Ткачука.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НАЗК корупція Новіков Бунечко ОВА облрада 
Матеріали по темі