Влада

Деяким категоріям ВПО продовжать виплати ще на пів року, серед них — працевлаштовані особи та ФОПи

1 December 2023, 10:00

Виплати ВПО з грудня продовжать деяким категоріям отримувачів на другий 6-місячний період без додаткового звернення.

Про це 1 грудня повідомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

«З 1 грудня поточного року виплати ВПО продовжуватимуть деяким категоріям отримувачів на другий 6-місячний період без додаткового звернення. Це нововведення передбачено постановою КМУ від 21 листопада 2023 року № 1226», - йдеться у повідомленні.

Йдеться про щомісячну державну допомогу на проживання у розмірі 3 тисяч гривень особам з інвалідністю й дітям і 2 тисяч гривень для всіх інших внутрішніх переселенців.

Відповідна допомога сім’ї буде продовжена автоматично ще на пів року, якщо:

  • середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача не перевищує 4 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
  • у складі сім’ї є особи працездатного віку, які доглядають за дітьми віком до 6 років (включно) або тяжко хворими дітьми; особи з інвалідністю I чи II групи; громадяни, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; громадяни, які доглядають за особами з інвалідністю I групи або неповнолітніми дітьми з інвалідністю, або особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку;
  • а також – фізичні особи, які надають соціальні послуги й отримують компенсацію за їх надання; студенти, які навчаються за денною або дуальною формою в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, місце проживання яких не задеклароване/зареєстроване в гуртожитку;
  • у складі сім’ї є працездатна особа, яка протягом перших 6 місяців отримання виплат ВПО посприяла своїй економічній самостійності (працевлаштувалася, розпочала діяльність як ФОП або отримала грант на бізнес/ваучер на навчання тощо) й середньомісячний дохід якої не перевищує 3 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Нагадаємо, на засіданні 21 листопада Кабмін вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку ВПО та виплат їм держдопомоги. Внутрішньо переміщені особи отримуватимуть виплати 3 місяці після дати завершення бойових дій у населених пунктах, із яких вони перемістилися. Упродовж декількох місяців ВПО повинна посприяти своїй зайнятості або отримати статус безробітного.

Як повідомляв Житомир.info, у сюжеті 29 серпня 2023 року працівниця відділу обслуговування громадян департаменту соціальної політики Марія Бабич розповіла, кому з початку серпня припинили виплату грошової допомоги ВПО.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВПО переселенець гроші виплата допомога категорія Міністерство з питань реінтеграції окупована територія 
Матеріали по темі