Суспільство

Штраф розміром у кілька ялинок: екологи нагадують жителям Житомирської області про покарання за власноруч зрубані новорічні дерева

2 December 2023, 16:16

У Житомирській області вже з 4 грудня екологи з правоохоронцями будуть проводити рейди з виявлення правопорушників, які незаконно зрубують новорічні дерева.

Про це 1 грудня проінформувала пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«Щороку в передноворічний період державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу посилюються заходи державного нагляду (контролю) щодо законності заготівлі дерев хвойних порід, проводиться активна профілактично-роз’яснювальна робота серед населення. Фахівці Екоінспекції разом з представниками Національної поліції, лісової охорони, служб державної охорони об’єктів природно-заповідного фонду, громадських організацій та засобів масової інформації вже з 4 грудня 2023 року проводитимуть заходи з виявлення правопорушників не тільки в лісових масивах, а і в місцях продажу ялинок», - йдеться в повідомленні.

Також Інспекцією Поліського округу направлено письмові попередження для керівників лісогосподарських підприємств, лісокористувачів, ринків, інших торгівельних майданчиків, власників хвойних розплідників, організаторів проведення ярмарок про безумовне дотримання вимог природоохоронного законодавства під час заготівлі та реалізації хвойних насаджень.

Інспекція нагадує:

Потрібно бути свідомими і купувати новорічні дерева лише у легальних реалізаторів у визначених органами місцевого самоврядування місцях, а на зрізі кожного дерева повинний бути електронний чип зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили, який й підтверджує його легальність.

Несвідомим громадянам, які мають намір придбати новорічне дерево незаконним шляхом або зрубати його, нагадуємо про передбачену законом відповідальність у вигляді штрафів та відшкодування завданих збитків.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур та молодняку (ст. 65) тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян — від 510 до 1020 грн, на посадових осіб — від 2550 до 5100 грн.

За знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев за межами населених пунктів та в їх межах, що не віднесені до лісового фонду, або їх незаконна вирубка дерев, згідно ст. 153 КУпАП, тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян — від 170 до 510 грн, на посадових осіб або фізичних осіб-підприємців - від 510 до 850 грн.

Передбачена відповідальність і за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (у нашому випадку хвойних дерев).

Відповідно до ст. 88-1 КУпАП, штрафні санкції складають від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів громадян (510-1700 грн), а ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду – від 100 до 215 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 - 3655 грн).

Щодо кримінальної відповідальності, то згідно зі ст. 246 Кримінального кодексу України, незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насаджень, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев може каратися обмеженням волі до 3 років, від 3 до 5 років, у разі тяжких наслідків – від 5 до 7 років.

Водночас екологи наголошують, що наразі вирубувати дерева дуже небезпечно не лише для гаманця, а й для життя - оскільки в деяких лісах процес обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів ще не завершено.

Нагадаємо, в лісових господарствах Житомирської області з 1 грудня стартував продаж новорічних дерев. В асортименті – сосна та ялина звичайні, а також у горщиках. Ціни, за інформацією лісівників, залишаться минулорічні, а з 4 грудня у Житомирі планують створити сім торговельних майданчиків для продажу ялинок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екологічна інспекція екоінспекція ялинка хвоя штраф новорічне дерево 
Матеріали по темі