Новини компаній

Визначення та регулювання курсу долара

19 December 2023, 10:07

Потреба купівлі іноземної валюти у країні виникає не тільки у бізнесу і самої держави, а й у простих людей. Вони, в такий спосіб, намагаються зберігати свої заощадження, інвестувати, купувати певні товари за валюту чи вирушати до зарубіжних країн. Ключовим чинником у цьому разі є курс валют, тобто скільки необхідно витратити внутрішньої валюти для придбання іноземної чи, навпаки, при зворотному обміні.


Не кожен розуміє, як формується курс, хто його визначає, і які чинники на нього впливають. Потрібно розуміти, що курс доллара житомир може створюватися по-різному і всередині одного дня він може змінюватись як у нижчу, так і вищу сторону. Розуміння природи формування курсу дозволить спрогнозувати його коливання у майбутньому.

Як визначається курс?

В даний час курс валют визначається декількома способами та його джерелами є такі організації:

  • Національний банк. Щодня банк встановлює офіційний курс. Іноді він буває фіксованим, інколи ж плаваючим, коли щодня визначається з урахуванням торгів попередніх днів. Часто курс Національного банку використовують як основу розрахунку численних макроекономічних показників країни;
  • Комерційні банки. За цим курсом проводяться розрахунки між юридичними та фізичними особами. Як правило, курс завищений, особливо для покупки валюти;
  • Біржовий курс. Найбільш справедливий курс, адже він визначається реальним попитом та пропозицією. Найбільш вигідно купувати валюту саме тут.

Для простого споживача різниця у курсах може здатися несуттєвою, особливо при невеликих об’ємах розрахунків.

Де дізнатися про актуальний курс?

Джерелом інформації може стати сервіс Rates.fm, де представлено актуальний курс на поточну дату та у вигляді динаміки змін за певні періоди. Пропонується інформація про долар США, євро, фунт стерлінгів та польський злотий. Вирізняють кілька переваг цього сервісу:

  • точність та достовірність (доступ до інформації в режимі реального часу, тому можна бути впевненим у точності та якості даних);
  • надійний постачальник (використання перевіреного джерела виключає помилки для формування поточного курсу);
  • багаторічні дані (ця інформація дозволить дізнатися, який курс був кілька років тому).

Окрім актуальної інформації про курс представлено багато статистичних та аналітичних даних, а також новини фінансів та економіки. За бажанням можна підписатися на оновлення та першим бути в курсі всіх подій, що важливо для бізнесменів та тих, хто працює з валютою.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: долар 
Матеріали по темі