Місто

Модульні будинки для ВПО у Житомирській громаді планують встановити у першому кварталі 2024 року

20 December 2023, 12:00

Модульні будинки, які представники Червоного Хреста Італії обіцяли встановити у селі Вереси до зими 2023 року, тепер планують встановити протягом першого кварталу 2024 року.

Про це 20 грудня під час засідання виконкому повідомила директорка департаменту економічного розвитку міської ради Вікторія Сичова.

«Наступний пріоритет на наступний рік – підтримка ВПО. Далі продовжить свою діяльність соціальна кухня, продовжаться виплати адресних соціальних допомог, відшкодування вартості найманого житла та інші заходи, які були в попередніх роках, що сформовані та проводилися департаментом соціальної політики. З метою забезпечення житлом ВПО, за фінансової підтримки проєкту «Інтегрований розвиток міст України 2», в цьому році було здано вже приміщення, яке ми відремонтували за грантові кошти нашого партнера «GIZ», на разі там проживають ВПО. На наступний рік, за підтримки цього ж самого проєкту, ми плануємо переобладнати ще одне приміщення. Також на наступний рік продовжиться реалізація двох проєктів з будівництва житла для ВПО. Перший проєкт - це нове будівництво житлового багатоквартирного комплексу: чотири будинки на 116 сімей. Це за грантові кошти Європейського Союзу – 8 млн євро, та є часткове фінансування з міського бюджету цього проєкту. Наше завдання – це комунікації, фундамент і благоустрій територій. Це мають бути кошти місцевого бюджету, як спів фінансування по даному проєкту і за умовами отримання даних коштів», - повідомила директорка департаменту економічного розвитку міської ради Вікторія Сичова.

За підтримки Італійського Червоного Хреста планують реалізувати другий проєкт – протягом першого кварталу 2024 року встановити 40 модульних будинків для ВПО.

«Дуже були тривалі процедури, але вони були пов’язані не з міською радою або з певними нашими кроками, вони були пов’язані виключно з процедурами, які проводив Італійський Червоний Хрест для закупівлі будиночків. Вони їх закуповують як товар, відповідно, кошти є міжнародними і, відповідно, закупівлі здійснюються за тими процедурами й умовами, які передбачає Італійський Червоний Хрест. На разі уже укладений договір на закупівлю будиночків і в першому кварталі перші сорок будинків вже будуть стояти на тих фундаментах, які готові», - додала Вікторія Сичова.

Мер Житомира Сергій Сухомлин зазначив, що будинки будуть невеликі, але комфортабельні. А в майбутньому планують отримати більше таких будинків.

«Будинки будуть невеликі до 50 м2, але фактично - це капітальні будинки повністю з усіма зручностями, меблями, каналізацією, з підведеною водою... Якщо все буде добре, ми можемо отримати й 80, й 120 будинків. Земельна ділянка у нас під це є, комунікації ми підвели під такий об’єм», - сказав Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 15 листопада Звягельська міська рада повідомила про те, що у райцентрі тривають роботи з облаштування гуртожитку поліпшеного планування для внутрішньо переміщених осіб.

Як повідомляв Житомир.info, 23 березня 2023 року представники Червоного хреста до зими обіцяли встановити у Житомирській громаді 40 модульних будиночків для ВПО.

У рамках європейського грантового проєкту в Житомирі за 8 млн євро збудують житло для ВПО по пров. Червоному, а модульні будинки для переселенців розмістять в селі Вереси Житомирської міської територіальної громади.

9 вересня 2022 року управління капітального будівництва Житомирської міської ради уклало угоду вартістю 891 тис. грн з ТОВ «Архбуддизайн Сервіс» на виконання проєктних робіт з будівництва інженерних мереж та території благоустрою на території Житомирської міської територіальної громади з метою функціонування модульного містечка для внутрішньо переміщених осіб. В селі Вереси планується встановити близько 40 модульних будинків: це буде обладнане всім необхідним житло площею 40-50 кв.м, розраховане на одну родину.

5 грудня 2022 року УКБ уклало договір з ТОВ «Артхаус» на облаштування території модульного містечка для внутрішньо переміщених осіб в селі Вереси: за виконання робіт, які мають завершити до 20 травня 2023 року, фірма отримає 35 млн 100 тис. грн. 19 грудня влада Житомира отримала проєктну документацію від італійського Червоного Хреста під встановлення будиночків для ВПО.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВПО переселенець житло будинок модульний будинок Червоний Хрест Вереси будівництво виконком Сичова Сухомлин 
Матеріали по темі