Влада

Верховна рада прийняла законопроєкт про легалізацію медичного канабісу

21 December 2023, 13:47

Верховна рада України 21 грудня прийняла законопроєкт про медичний канабіс №7457 у другому читанні.

Про це повідомляє народний депутат Ярослав Железняк у своєму Telegram.

«ЗА – 248. Законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства. Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта. Препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном. Закон вводиться в дію через пів року після його опублікування. Тому це десь друге півріччя 2024-го року. P.S. Для розуміння, голоси падали на правках до 227… було на грані», - повідомляє Железняк.


Він також розповів про голосування по фракціях.

«Закон про медичний канабіс у другому читанні №7457 по фракціях: Нулі тільки від «Європейської солідарності» та «Батьківщини». Всі інші дали голоси», - пише нардеп Ярослав Железняк.


Нагадаємо, 10 жовтня на засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування депутати розглянули більше, ніж 800 правок до проєкту Закону № 7457 та рекомендував ухвалити його «в цілому».

На пленарному засіданні 13 липня 2023 року в першому читанні законопроєкт про легалізацію медичного канабісу підтримали 268 народних депутатів.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці січня 2023 року голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький розповідав, що в лютому законопроєкт про легалізацію медичного канабісу планують виносити на розгляд в першому читанні, однак проблемою є те, що загалом люди навіть не розуміють суті законопроєкту про медичний канабіс, не хочуть думати про хворих, яким вкрай необхідні такі препарати для ефективного лікування.

13 липня 2021 року Верховна рада не підтримала в першому читанні законопроєкт №5596 про легалізацію медичного канабісу в лікувальних та дослідницьких цілях: «за» проголосували 184 депутати з 226 необхідних, документ повернули авторам на доопрацювання. Лікар-анестезіолог Житомирського обласного онкологічного диспансеру Ігор Радчук назвав таке голосування «горем», бо лише на обліку в обласному онкодиспансері перебуває 30 тисяч онкохворих, з них 10 тисяч з 3-4 стадією, і кожного дня в онкодиспансері у кабінет протибольової терапії звертається до 10 пацієнтів з сильними болями.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: канабіс легелізація закон медична марихуана 7457 Железняк медичний канабіс нардеп Верховна рада ВРУ ЄС Батьківщина 
Матеріали по темі