Політика

Як нардепи від Житомирської області голосували за закон про медичний канабіс і коли він почне діяти

22 December 2023, 11:03

Народні депутати на пленарному засіданні 21 грудня 2023 року прийняли в цілому закон про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни, (реєстр. №7457).

Про це повідомляє пресслужба Верховної ради.

За законопроєкт у другому читанні та в цілому проголосували 248 депутатів. Всі шість мажоритарників від Житомирської області були «за».

Голова парламентського Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький наголосив, що в Україні легалізовано винятково медичний канабіс, а рекреаційний залишається під прямою забороною.

«За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міністерства охорони здоров’я України, майже два мільйони наших громадян потребують ліків на основі медичного канабісу. За оцінками пацієнтських організацій, це приблизно шість мільйонів людей. Хочу наголосити, що в прийнятому законопроекті йдеться лиш про медичний канабіс, і жодних інших варіантів немає. Рекреаційний канабіс у нас залишається під повною забороною. Це принципова позиція й Президента України, і нашого Комітету, й Уряду», - зазначив Михайло Радуцький.

Він зауважив, що загалом до другого читання було подано 890 поправок, і деякі справді важливі поправки були враховані.

«До другого читання більш чітко прописані правила контролю обігу рослин, із яких виготовляється медичний канабіс, і самого медичного канабісу. Право на визначення в рідині тетрагідроканабінолу (ТГК) залишено лише за державними лабораторіями Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру, що підпорядковані МВС. Також знята відповідальність із людей, які за електронним рецептом отримали ліки на основі канабісу. Крім того, Мінагрополітики зобов’язане вести електронний реєстр за всіма виробниками, які отримають дозвіл на вирощування рослин із вмістом ТГК більше, ніж 0,3%. Чітко визначені терміни, за які Уряд має розробити всі підзаконні акти, а Міністерство охорони здоров’я повинно створити протоколи, щоб люди могли користуватися відповідними препаратами», - поінформував народний депутат.

За його словами, зараз головне завдання, щоб уже найближчим часом після підписання закону президентом громадяни України змогли отримати доступ до ліків із медичним канабісом.

Зауважимо, що прикінцевими положеннями ухваленого закону передбачено, що він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності.

Озвучили свої позиції і представники двох парламентських фракції, які не дали жодного голосу за закон про медичний канабіс: фракція «Батьківщина» голосувала проти законопроєкту №7457 та звертатиметься до Конституційного суду щодо його скасування; у фракції «Європейська Солідарність» вважають, що ухвалений закон не про медичне використання канабісу, а про його промислове виробництво.

Як повідомляв Житомир.info, на пленарному засіданні 13 липня 2023 року в першому читанні законопроєкт про легалізацію медичного канабісу підтримали 268 народних депутатів. 10 жовтня на засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування депутати розглянули більш ніж 800 правок до проєкту законопроєкту № 7457 та рекомендували ухвалити його «в цілому».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: канабіс Верховна рада конопля закон Радуцький ВР медичний канабіс ЄС Батьківщина 
Матеріали по темі