Місто

У Житомирі представник ТЦК розповів про особливості отримання виплати за загиблого воїна

22 December 2023, 16:24

У Житомирі говорили про особливості отримання виплати одноразової грошової допомоги за загиблого (померлого) військовослужбовця та розповіли, з якими труднощами зіштовхуються рідні при оформленні документів.

«Визначено виплату в розмірі 15 млн грн – це постанова Кабміну №168 від 28 лютого 2022 року. Відповідно цього закону право на виплату мають: батьки, попри те, чи проживали вони разом, головне, щоб не були позбавлені батьківських прав, дружина або чоловік, які не взяли повторний шлюб, діти та особи, які перебували на утриманні військовослужбовця та ті, хто набули права на отримання пенсії у зв'язку із втратою годувальника. Щодо дорослих дітей, якщо дитина навчається на денній формі і їй не виповнилося 23 роки, тоді вона також матиме право на цю виплату. Ці частки, які призначені на сім'ю виплачують в рівних розмірах на всіх претендентів», – говорить начальник відділу оформлення допомог, військових пенсій та пільг Житомирського ОТЦК Олександр Негерей.

Розповідають, які спірні моменти виникають при оформленні документів.

«Дуже часто нюанси виникають саме у документа самих родичів. Є непоодинокі випадки, де сім’я погано спілкується, і хтось укриває якусь інформацію. Є народжені діти народжені не в шлюбі, або інші нюанси. Люди, які подають документи на одноразову допомогу знаючи, або не знаючи можуть не вказати якогось з претендентів. Ми через реєстри перевіряємо інформацію. Є такі нюанси зі свідоцтвом про народження, коли записаний тато та мама, але не зазначені дати їх народження. Це є такою проблемою, є ст. №135 Сімейного кодексу України, коли мама може вказати ім'я, прізвище батька зі своїх слів. Тому, коли ми заходимо в реєстр і перевіряємо інформацію, там дійсно є Іванов Іван Іванович, але не зазначена дата народження і знизу написано, що відомості про батька надані мамою. Також є затримки, тому що комісія приймає рішення і по загиблих, і по особах з інвалідністю, але у будь-якому випадку все буде опрацьовано і виплати будуть здійснені», - розповідає Олександр Негерей.

Подавати документи потрібно до найближчого територіального центру комплектування, бажано, щоб вся родина робила це одночасно.

Також розповіли про зміну термінів виплати грошей.

«Виплата буде здійснювати у зв'язку зі змінами протягом 40 місяців. Першу частину , 1/5 заплатять одразу, яка передбачена, а далі щомісячно буде здійснюватися виплата цієї суми. Всі розуміють чому так, кількість значна й одразу виплачувати 15 млн грн вже немає змоги, така змога була на початку», – сказав начальник відділу оформлення допомог, військових пенсій та пільг Житомирського ОТЦК.

Крім того, представник ТЦК розповів про інші виплати, по це дивіться у відео.

Нагадаємо, з серпні 2023 року у Житомирі працює управління у справах ветеранів війни. Захисникам та рожинам військовослужбовців допомагають з різними питання, зокрема, й оформленням документів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: військовий військовослужбовець загибель загиблий ТЦК Негерей виплати виплата виплати військовим грошова допомога брифінг 
Матеріали по темі