Економіка

Обсяг бюджету Житомирської області на 2024 рік – 2,2 мільярда, що на 0,5 млрд грн менше цьогорічного

26 December 2023, 13:49

Обсяг обласного бюджету на 2024 рік становить 2,2 млрд грн, що на 0,5 млрд грн (19%) менше затвердженого на 2023 рік.

Про це 22 грудня повідомив департамент фінансів Житомирської ОДА.

«Прогноз доходів обласного бюджету на 2024 рік розроблений на основі норм бюджетного та податкового законодавства з урахуванням положень проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», виходячи з основних макропоказників соціально-економічного розвитку держави та області, тенденцій та динаміки надходжень платежів до бюджету, а також наявної бази оподаткування та обрахунків, здійснених органами адміністрування. Прогнозний обсяг власних надходжень доходів загального фонду обласного бюджету на 2024 рік становить 1,4 мільярда гривень, що на 35% або на 0,8 млрд грн менше очікуваних надходжень у 2023 році. Враховуючи зміни бюджетного законодавства стосовно зарахування ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців у повному обсязі до спеціального фонду державного бюджету обласний бюджет у 2024 році недоотримає майже 1 млрд грн доходів», - йдеться у повідомленні.

Видаткова частина обласного бюджету сформована з урахуванням впливу воєнного стану, економічних чинників, необхідності дотримання принципу збалансованості, ефективного та раціонального використання бюджетних коштів.

Прогнозується, що з обласного бюджету буде фінансуватися 103 заклади зі штатною чисельністю 8,3 тисячі працівників.

До основних пріоритетів обласного бюджету на 2024 рік належить:

забезпечення стабільного функціонування соціально-гуманітарних галузей;

підтримка ветеранів та ВПО;

поліпшення та розвиток соціальної інфраструктури;

підвищення ефективності та результативності витрачання бюджетних коштів.

«Також протягом 2024 року буде забезпечуватися відповідна увага та належна підтримка Сил оборони», - наголошують у департаменті фінансів.

На сайті також розміщена презентація обласного бюджету Житомирської області на 2024 рік (див. фото нижче).

Нагадаємо, на сесії Житомирської обласної ради 21 грудня пропонували включити до порядку денного питання «Про підтримку Збройних Сил України, Національної гвардії України та інших військових формувань», але голосів за цю пропозицію не вистачило.

Як повідомляв Житомир.info, з 2022 року повноваження про затвердження бюджету і його зміни передані Житомирській обласній військовій адміністрації, розпорядженням начальника ОВА був затверджений бюджет Житомирської області на 2023 рік в розмірі 2,7 млрд грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет ОДА фіндепартамент доходи видатки 
Матеріали по темі