Влада

Житомирська облрада програла в апеляційному суді й не може ліквідувати комунальний табір «Орлятко»

26 December 2023, 14:36

Сьомий апеляційний адміністративний суд не задовольнив апеляцію Житомирської обласної ради і залишив без змін рішення суду першої інстанції щодо скасування рішення сесії облради про ліквідацію закладу оздоровлення та відпочинку «Табір «Орлятко».

Відповідна постанова апеляційного суду від 18 грудня 2023 року оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Відповідач у порушення чинних норм законодавства, приймаючи оскаржуване рішення не отримав згоди на припинення дитячого закладу від центрального органу виконавчої влади, який уповноважений надавати згоду на реорганізацію або ліквідацію такого закладу оздоровлення та відпочинку державної чи комунальної форми власності, не дотримався визначених положень ЦК України, спрямованих на порядок припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу та перетворення, а також не врахував постанову Верховної Ради України №1137-VI від 17.03.2009 «Про затвердження мораторію на ліквідацію, відчуження, перепрофілювання оздоровчих закладів», а тому суд дійшов висновку щодо необхідності визнання його протиправним та скасування. З огляду на встановлені обставини справи, суд вважає, що твердження позивача щодо протиправності спірного рішення, так як під час його прийняття порушені норми чинного законодавства є обґрунтованими. За таких обставин, суд першої інстанції дійшов вірного висновку, що спірне рішення є протиправним та підлягає скасуванню про скасування ліквідації», - йдеться в постанові суду.

Обласна рада в суді доводила, що рішення про ліквідацію табору «Орлятко» було правомірним, бо Житомирська обласна військова адміністрація надала на це згоду «з урахуванням необхідності забезпечення правового режиму воєнного стану, на припинення табору». Також зазначалося, що табір не функціонував протягом 2020-2022 років. Але суд зауважив, що згоду на ліквідацію дитячого оздоровчого закладу мало надати Мінсоцполітики, а не ОВА.

Скриншот з постанови суду

Апеляційний суд наголошував, що комунальне підприємство по експлуатації адмінбудинків Житомирської обласної ради не може бути правонаступником табору «Орлятко», бо до видів його діяльності не відноситься оздоровлення та відпочинок дітей.

Нагадаємо, в березні цього року прокуратура в інтересах держави в особі Міністерства соціальної політики звернулася до Житомирського окружного адміністративного суду з позовом до Житомирської обласної ради про визнання протиправним та скасування рішення про ліквідацію табору «Орлятко». Рішенням від 24 серпня 2023 року суд скасував тогорічне рішення Житомирської обласної ради про припинення функціонування закладу оздоровлення та відпочинку «Табір «Орлятко» і приєднання його до комунального підприємства з експлуатації адмінбудинків.

Як повідомляв Житомир.info, в квітні 2021 року голова облради Володимир Федоренко відвідав комунальний заклад «Табір «Орлятко» і за результатами огляду зробив висновки: велика територія, дивовижна природа, зручне місце розташування, але стан об’єкта жахливий, зокрема, туалет та душ знаходяться на вулиці, а з двох корпусів, які робили за грантові кошти ЄС, в експлуатацію зданий тільки один, бо інший не отримав дозвіл у зв’язку з невідповідністю технічним умовам.

На черговій сесії Житомирської обласної ради 7 грудня 2022 року депутати проголосували за припинення «Табір «Орлятко» Житомирської обласної ради шляхом приєднання до комунального підприємства по експлуатації адмінбудинків: пропозицію про розгляд цього питання на початку сесії озвучив в.о. голови облради Володимир Ширма, посилаючись на рішення засідання голів фракцій та погодження депутатської комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд прокуратура облрада  табір Орлятко апеляція табір 
Матеріали по темі