Влада

Уряд пропонує посилити відповідальність за ухилення від мобілізації: штрафи до 204 тис. грн

27 December 2023, 09:55

На сайті Верховної ради оприлюднений проєкт закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення (№10379).

Законопроєкт, розроблений Кабінетом міністрів, зареєстрований в парламенті 25 грудня 2023 року.

«Цілями та завданнями проєкту закону, зокрема, є удосконалення з урахуванням вимог воєнного стану засад адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію», - йдеться у пояснювальній записці.

Законопроєктом пропонується внесення до КУпАПу та Кримінального кодексу України, зокрема, таких змін:

збільшення штрафів за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію;

запровадження механізму, за яким не складається протокол у разі вчинення в особливий період адміністративних правопорушень, розгляд яких віднесено до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, якщо особа не з’являється без поважних причин або без повідомлення причин не прибуття на виклик територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце виклику, та за наявністю у територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки підтверджуючої інформації про отримання особою виклику;

запровадження можливості затримувати в особливий період осіб, які порушили законодавство про оборону, військовий обов’язок і військову службу, правила військового обліку, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, на строк до трьох годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення – до трьох діб;

доповнення складу кримінального правопорушення – ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, – ознакою «у тому числі відмову від проходження медичного огляду».

У порівняльній таблиці до проєкту закону вказані запропоновані розміри збільшених штрафів:

Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку – тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 тис. 500 грн до 17 тис. грн).

Стаття 2101. Порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

Порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію – тягне за собою накладення штрафу на громадян та посадових осіб від двох тисяч до п’яти тисяч (від 34 тис. грн до 85 тис. грн)неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені в умовах особливого періоду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян та посадових осіб від дев’яти тисяч до дванадцяти тисяч (від 153 тис. грн до 204 тис. грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 2101 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох років з дня його вчинення або виявлення.

Нагадаємо, 25 грудня на сайті Верховної ради зареєстрували поданий Кабміном законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Як повідомляв Житомир.info, 23 листопада 2023 року у Бердичівській РВА на виконання рішення Ради оборони Житомирської області щодо посилення мобілізаційної роботи проводили розширену нараду, де начальник Бердичівського РТЦК та СП розповідав, що щоденно вручається близько 15 повісток, але до центру комплектування прибуває тільки 10% оповіщених. В Житомирській обласній військовій адміністрації 5 грудня відбулася розширена нарада з керівниками громад та представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки області щодо питання мобілізації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР законопроєкт мобілізація КУпАП штраф  
Матеріали по темі