Місто

У пробах води, відібраних поблизу Житомирського полігону твердих побутових відходів, виявили високу концентрацію шкідливих речовин

27 December 2023, 10:31

У пробах води, які були взяті зі струмка поблизу Житомирського полігону твердих побутових відходів, фахівці екоінспекції виявили високу концентрацію шкідливих речовин.

Про це 27 грудня повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«Реагуючи на повідомлення в соцмережах про черговий факт стікання фільтрату з Житомирського міського полігону твердих побутових відходів, що призводить до забруднення річки Крошенки, фахівці Інспекції з метою моніторингу ситуації у динаміці впродовж п’яти днів (з 17 по 21 грудня) здійснювали виїзд до прилеглої території полігону для відбору проб води у безіменному струмку, звідки фільтрат потрапляє у водний об’єкт, та з самої річки – вище і нижче місця забруднення. Наразі, за результатами проведених спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю досліджень показників складу і властивостей води, є підстави говорити про значний вплив забруднюючих речовин на якість води у водоймі», - йдеться у повідомленні.

Так, у безіменному струмку концентрація забруднюючих речовин перевищує ГДН за аміаком – приблизно у 2,3 рази, заліза - у 14 разів; показників ХСК (хімічне споживання кисню) – у 16 разів, БСК (біологічне споживання кисню) – у 31; хлоридів – у 1,6 разів.

Всі вище перераховані показники також збільшені у контрольному створі нижче місця впадіння безіменного струмку у річку Крошенку порівняно з контрольним створом вище місця впадіння.

Матеріали Інспекцією скеровано до правоохоронних органів для долучення в якості доказової бази до вже відкритого кримінального провадження за фактом порушення природоохоронного законодавства (ст.242 ККУ).

Як повідомляв Житомир.info, 17 грудня 2023 року, реагуючи на повідомлення в соцмережах про черговий факт стікання фільтрату з Житомирського міського полігону твердих побутових відходів, що призводить до забруднення річки Крошенки, фахівці Екоінспекції здійснили виїзд до прилеглої території полігону. 18 грудня пресслужба прокуратури Житомирської області повідомила, що прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом забруднення стоками сміттєзвалища річки Крошенки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Крошенка струмок річка аналіз проба вода екоінспеція еколог ТПВ полігон 
Матеріали по темі