Влада

Водії житомирських маршруток відмовляються перевозити деякі категорії пільговиків, в управлінні транспорту пояснили ситуацію

27 December 2023, 14:41

В обідню пору 27 грудня до редакції Житомир.info звернувся обурений читач, чоловік із інвалідністю ІІ групи, котрий поскаржився на те, що водії на маршрутах №110, №10 та №4 відмовляються перевозити пасажирів цієї категорії, вимагають платити за проїзд.

Тож журналісти Житомир.info вирішили звернутися до в.о. начальника управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Миколи Єрмакова, аби з’ясувати, чи дійсно водії таке собі дозволяють.

«До нашого управління також звертаються неодноразово зі скаргами. Пільги встановлені на місцевому рівні, не на державному. Нашим рішенням міських перевізників змушуємо виконувати ці закони. Але ми також і розуміємо, що на сьогодні немає компенсації за пільговий проїзд – ні з державного, ні з місцевого бюджетів. Наразі на місцевих маршрутах ми перевозимо військовослужбовців, людей із інвалідністю І групи, загалом 23 категорії – безкоштовно. Коли перевізників востаннє «збирав», то казав, щоб везли всіх безкоштовно. Однак вони розуміють, що зараз відбулося збільшення розміру мінімальної зарплати і хочуть, аби піднімали тоді тарифи на проїзд. Але ми в управлінні кажемо, що не будемо цього робити», - каже Микола Єрмаков.

Додає: водії хочуть компенсації за перевезення пільговиків – хоча б по 1 грн за одного пасажира.

«Ми запевняємо, якщо з’являться кошти, то будемо компенсувати. Наскільки я пам’ятаю, з 2015 року жодної копійки не компенсували за пільговий проїзд. Я розумію, що є у нас скарги. Можливо, відмовляють і через те, що був заповнений автобус. Бувають пасажири, які навіть до поліції звертаються через порушення закону», - зауважує пан Микола.

В управлінні транспорту наголошують, що не мають скарг щодо перевезення людей з інвалідністю І групи, військових, родини загиблих, багатодітних та дітей-сиріт.

«Загалом у нас скаржаться люди із інвалідністю ІІ групи, їх у Житомирі зареєстровано близько 6,5 тис. осіб. Вони у нас активні пасажири, можуть по кілька разів на день їздити. Ми навіть маємо перелік «впізнаваних» осіб, які користуються у вибіркові години транспортом», - говорить в.о. начальника управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради.

В управлінні впевнені, дієвий метод перевезення всіх пільгових категорій – це здійснення компенсації за проїзд, але є ще спосіб замотивувати перевізників не відмовляти людям – картка житомирянина.

«Наразі у нас є картка житомирянина, пільговик скористався нею, перевізник прийшов до управління транспорту та департаменту захисту, показав цей квиток і отримав за нього певні кошти (не говоримо про повну вартість), тоді водії будуть більш вмотивовані їх (ред. пільговиків) перевозити. Наразі ми вже розробляємо цю методику із порядком компенсації, ми будемо говорити з депутатами стосовно цього. У більшості обласних центрів змушені компенсувати, тому що, на жаль, пільговиків стає значно більше щодня. У нас один «платний» пасажир перевозить 2-3 безкоштовних. Якщо не буде компенсації, то «платному» доведеться ще більше платити за проїзд, але ми розуміємо, що це неможливо, адже у них ресурс не росте», - додає Микола Єрмаков.

Нагадаємо, з січня 2024 року для комунальних підприємств підвищиться ціна на електроенергію, через що Житомирське ТТУ матиме додаткове навантаження. Міський голова розповідав, що перевізники постійно підіймають питання по збільшенню вартості проїзду, однак запевняв, якщо цього не робити і компенсувати перевезення з міського бюджету, тоді 20-25 млн грн не будуть перераховуватися на ЗСУ.

Як повідомляв Житомир.info, 23 жовтня 2023 року у Житомирі скасували часові обмеження на пільговий проїзд у громадському транспорті та розширили перелік категорій, які мають право на проїзд.

За перший день нових правил перевезення пільговиків влада Житомира отримала більше 70 звернень, чверть з них – подяки, детальніше читайте у коментарі заступника мера Олександра Шевчука від 25 жовтня 2023 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: проїзд пільговий проїзд пільговик управління транспорту транспорт Єрмаков 
Матеріали по темі