Влада

Житомирській області з держбюджету виділили 96,7 млн грн на уроки «Захисту України»

29 December 2023, 10:28

Уряд 27 грудня підтримав перерозподіл 1,74 млрд грн, які спрямують на якісну зміну викладання «Захисту України»: кошти передбачено для підвищення кваліфікації вчителів навчального предмета «Захист України», а також закупівлі засобів навчання та комп’ютерного обладнання для навчальних кабінетів.

Про це повідомила пресслужба Міністерства освіти і науки.

«В умовах повномасштабної війни уроки навчального предмета «Захист України» набувають нового значення. Це не абстрактні знання, а цілком конкретні навички, потребу в яких учнівство бачить щодня. Це вміння поводитися в критичних ситуаціях, базові навички домедичної допомоги, знання, як захистити себе й інших у разі небезпеки, як поводитися з вибухонебезпечними предметами, використовувати новітнє обладнання тощо. Це все може врятувати життя учням, які от-от підуть у доросле життя. І, звісно, це таке актуальне зараз національно-патріотичне виховання, яке є складником боротьби з російською агресією», - наголосив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

100 мільйонів спрямують на професійний розвиток учителів предмета «Захист України» і 1,64 млрд грн – на закупівлю обладнання.

«Кошти можна буде використати для закладів загальної середньої, а також професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти, що забезпечують надання повної загальної середньої освіти», - йдеться у повідомленні.

Коштом субвенції можна буде придбати навчальне обладнання, зокрема:

симуляції управління дронами;

навчальні тири й макети;

аптечки й тренажери для серцевої реанімації, тренажер дефібрилятора, турнікети тощо;

навчальні набори для роботи з електронікою, зв'язком і 3D-друком.

Особливості використання субвенції, критерії її розподілу між обласним бюджетом та бюджетами територіальних громад будуть затверджені МОН за погодженням із Мінфіном.

Кошти будуть доступними для використання протягом 2024 року.

В додатку до відповідної постанови Кабміну зазначено, що обласний бюджет Житомирської області отримає 96 млн 713,1 тис. грн, з яких 91 млн 206,2 тис. грн виділяється на закупівлю засобів навчання та комп’ютерного обладнання для оснащення навчальних кабінетів предмета «Захист України».

Нагадаємо, 10 серпня мер Житомира розповідав, що для ліцеїв міста закуплять три типи дронів – найпростіші, трохи складніші і fpv-дрон, щоб діти на уроках по захисту Батьківщини не просто вивчали теорію, а отримали ази професії, яка їм може знадобитися в житті. На позачерговій сесії Житомирської міської ради 11 серпня виділили 5 млн на обладнання для уроків «Захист України» – БпЛА, манекени для навчання по медичній підготовці, комплекти лазерного обладнання для навчання стрілецької справи. Ліцеї Житомира впродовж жовтня 2023 року укладали угоди з київським ТОВ «Комел» на закупівлю квадрокоптерів, загальна вартість всіх оприлюднених станом на 22 листопада закупівель становила 303 тис. 936,24 грн.

Як повідомляв Житомир.info, Міністерство освіти і науки перед початком 2023/2024 навчального року анонсувало оновлену практичну складову шкільної дисципліни «Захист України», яка спрямована на збільшення практики, актуальних знань, навичок та життєво необхідних умінь.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ субвенція бюджет Захист України МОН 
Матеріали по темі