Новини компаній

Тактичні окуляри та маски види та особливості

29 December 2023, 11:26

В екіпірування сучасної армії давно входять балістичні або тактичні окуляри. Яким би професіоналом не був стрілець, все одно йому потрібно захищати очі. Раптово може статися непередбачуване, наприклад розірветься осколок, зрикошетить куля або в око потрапить сторонній предмет. Від усього цього захистять балістичні окуляри маска.

Принципові відмінності

Залежно від завдань, які виконує військовий, купують тактичні, протиосколкові або балістичні маски чи окуляри. Перший варіант підходить для проведення операцій. Для яких також використовується коліматорний приціл Holosun. Від інших такі маски чи окуляри відрізняються формою та кріпленням. Вони доволі великі тому закривають значну частину обличчя. Маска щільно прилягає до шкіри, та забезпечує надійний захист від потрапляння сторонніх предметів, в тому числі по боках. Елементи кріплення знаходяться на еластичному ремінці. Зазвичай скло немає забарвлення, але може бути жовтого кольору, який покращує сприйняття.


Протиосколкові маски мають найбільший ступінь захисту, вони можуть витримати вплив куль, осколків, хімічних речовин, мастил, опадів та іншого. Роблять їх з надміцного полікарбонату, армованого дрібною металевою сіткою. Часто такі маски купують, як доповнення до захисного шолома.

Оскільки окуляри щільно прилягають до шкіри, виникає проблема з вентиляцією. Щоб її вирішити виробники вдосконалюють конструкцію. Аби забезпечити вентиляцію роблять спеціальні отвори, розробляють решітчасті конструкції, забезпечують примусову вентиляцію.

Балістичні окуляри можуть використовуватися у повсякденному житті. Вони дуже схожі на спортивні, але все ж таки є відмінності. Часто лінзи в масках затоновані, до того ж у комплекті часто є запасні лінзи. Також від звичайних окулярів балістичні відрізняються товщиною та складом скла. Прозора частина маски робиться з полікарбонату, який добре зарекомендував себе захистом від дрібних осколків та бруду.

Де використовуються

Тактичні та балістичні окуляри чи маски насамперед були розроблені для потреб армії, де захист органів зору є дуже важливим. Дані вироби забезпечують пасивний та активний захист. Вони є такими ж важливими, як шоломи чи бронежилети при проведені бойових завдань.

Однак у мирному житті також роль масок і окулярів є надзвичайно великою. Їх можуть використовувати:

  • Правоохоронці;
  • Охоронці;
  • Спортсмени;
  • Інструктори зі стрільби;
  • Водії;
  • Будівельники;
  • Велосипедисти та байкери.

За асортименту можна обирати не лише форму та технічні параметри, також є вибір кольору лінз.

Найбільш прості та багатофункціональні прозорі лінзи. Але вони провокують відблиски – це найбільший недолік. Справа в тому, що вони демаскують або засліплюють користувача.

В сонячну погоду або біля водойми доцільно використовувати димчасте скло. Але варто враховувати, що такі лінзи пропускають менше світла.

Жовтий або зелений колір забезпечують кращу чіткість предметів.

Також слід зазначити, що лінзи з полікарбонату можуть бути і діоптричними.

Порівняння моделей

Купуючи маску чи окуляри, слід усвідомлювати сферу їх застосування. Для побутового використання (наприклад у будівництві) вистачить вітчизняних моделей, які не відрізняються великим функціоналом. Але для військових краще обирати більш надійні прилади від відомих виробників. Вони мають наступні переваги:

  • Відповідність до міжнародних стандартів;
  • Захист від механічного впливу;
  • Пропускають до 96% світла (але є спеціальні моделі, які пропускають мало світла);
  • Оправа з вентиляцією;
  • Силіконовий ущільнювач.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екіпірування армія шолом маска окуляри 
Матеріали по темі