Новини компаній

Що потрібно змінити в раціоні старенької кішки

29 December 2023, 14:10

Хоча кішка може прожити понад 20 років, у віці 10 вона вже вважається літньою, а після 14 — доволі старою. Цей процес пов’язаний зі зниженням активності та хворобами, тому варто підібрати корм для котів, який відповідає потребам тварини, яка старіє. Розглянемо, як змінити раціон з огляду на вікові зміни в організмі.


Рекомендації власникам кішок похилого віку

Є декілька загальних правил, яких бажано дотримуватись:

  1. Під час зниження активності потрібно зменшити калорійність їжі.
  2. Корм має легко перетравлюватися, оскільки обмін речовин у старої тварини погіршується.
  3. Погіршення нюху та смакових відчуттів призводить до втрати апетиту, тому їжа має бути привабливою на смак та аромат.
  4. Стежте за водним балансом. Достатня кількість рідини необхідна для метаболізму. Якщо кішка мало п’є, давайте бульйони, вологі продукти.
  5. Їжа має бути свіжою, адже літній організм проблемно реагує на токсини. Дотримуйтесь умов зберігання.
  6. Харчування має бути частим. Зменште розміри порцій, щоб уникнути надмірного навантаження на ШКТ.

Також варто прислухатися до порад ветеринара. Якщо кішка має хронічні хвороби, дотримуйтеся дієти та підберіть відповідний раціон.

Чим відрізняється корм для літніх котів

Раціони, розроблені для вікової категорії від 8–10 років, відрізняються складом. Вони містять білки, що легко засвоюються, та менше жиру. Амінокислоти забезпечують енергією та зміцнюють імунітет, а невелика кількість калорій не дасть тварині набрати зайву вагу. Корм містить природні антиоксиданти (вітаміни A, E, групи B), які уповільнюють процес старіння та допомагають організму відновлюватись. Зниження кількості фосфору та натрію необхідне для підтримання серцево-судинної системи й нирок. Цинк і жирні кислоти допомагають мати блискучу та шовковисту шерсть. Вживання звичного корму може призвести до ожиріння та розвитку захворювань. Тому треба ввести необхідні зміни та перевести вихованця на інші продукти. Якщо кіт втратив апетит, трошки підігрівайте їжу. У теплому вигляді вона має привабливіший запах. Також можна додати незначну частку природних ароматизаторів: нерафінованої рослинної олії, м’ясного або рибного бульйону. Якщо в кішки є проблеми із зубами та яснами, змочуйте сухий корм перед годуванням або переведіть улюбленця на консерви. Віддаєте перевагу натуральним продуктам — дрібно нарізайте чи перетирайте. Правильне харчування покращить якість життя домашньої тварини.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кіт кішка корм раціон 
Матеріали по темі